Sari la conținut

Anvelope bune si proaste pentru rulota


Anvelope bune si proaste pentru rulota, pentru cei care se pregatesc pentru o vacanta, mai ales ca majoritatea se gandesc la sarcina corecta, la carligul de remorcare, cupla stabilizatoare, iluminare, umplerea buteliei de gaz si poate o verificare suplimentara a franelor. Dar nici anvelopele rulotei snu trebuie neglijate, deoarece, acestea sunt adesea observate doar atunci cand ceva nu este in regula.

La urma urmei, anvelopele sunt singurul punct de contact dintre rulota ta si drum. Alegerea anvelopelor potrivite poate face diferenta intre o calatorie lina si o situatie deloc dorita. In acest articol BlogRulote afiseaza despre cele mai bune si mai proaste anvelope de rulota, avand in vedere ca anvelopele bune ofera stabilitate si aderenta, in timp ce anvelopele proaste cresc riscul de accidente si repercusiuni.


BlogRulote recomanda: Alege tipul de anvelopa potrivit rulotei tale

Anvelope bune si proaste pentru rulota

Intrucat marcile de anvelope bine cunoscute din industria auto nu sunt prezente in segmentul rulotelor, rulotistii nu pot conta pe un test de anvelope auto pentru a determina care anvelope ofera o aderenta buna. In comparatie cu anvelopele pentru remorci de exemplu, acestea sunt reglementate intr-un mod extrem de precis.


Descoperind un site olandez care facea referire la ANWB, omologul german ADAC, am aflat ca s-a efectuat un test amplu asupra anvelopelor de rulote. Rezultatele au aratat ca exista diferente mari de calitate si performanta. Doar opt din zece anvelope testate au primit o calificare de recomandare, dar au existat si modele anvelope care s-ar parea ca sunt de-a dreptul dezamagitoare pe un carosabil umed.

Testarea a avut loc pe pista de incercare din Hanovra, locul in care anvelopele au fost evaluate in diferite conditii de deplasare. Dimensiunea anvelopelor testate a fost 185 R 14, o dimensiune comuna pentru rulote.


Testul a constat in:
Performanta de franare pe drumuri uscate
Distanta de franare a unei rulote nu poate fi masurata direct, asa ca s-au montat anvelopele destinate rulotelor pe un autoturism (VW Polo) pentru a efectua teste de franare pe asfalt uscat, la o viteza de 100 km/ora. Cu cat anvelopa de testare permitea o deceleratie mai mare, cu atat puterea sa de franare a fost mai eficienta.

O anvelopa de rulota capabila sa transfere mai multa putere de franare se va bloca mai tarziu, moment in care intervine frana de rulare a rulotei. Daca anvelopa nu se blocheaza rapid, rulota isi va mentine mai bine traiectoria si nu va deraia. Astfel, cu cat anvelopa poate genera o deceleratie mai mare, cu atat rulota va ramane mai stabila in situatiile de franare brusca si de urgenta.


Aderenta si tinuta de drum pe drumuri umede
Testul s-a desfasoara pe o pista circulara umeda, viteza crescand de fiecare data. Masurarea s-a facut la ce viteza incep sa alunece anvelopele rulotei (in lateral), adica punctul in care anvelopa isi pierde aderenta.

Rezistenta la acvaplanare
Daca pe carosabil se acumuleaza o cantitate mare de apa, exista riscul de acvaplanare. In aceste conditii, anvelopa nu mai poate evacua eficient apa (la o anumita viteza) si incepe sa alunece pe stratul de apa. In acest test, s-a masurat reducerea acceleratiei laterale cauzata de acvaplanare. Pe parcursul masuratorilor, viteza de intrare a vehiculului in zona cu apa a crescut progresiv cu 5 km/ora, incepand de la 60 km/ora si ajungand pana la 100 km/ra. Evaluarea s-a bazat pe acceleratia laterala medie pe care anvelopele o pot transmite la toate vitezele testate.


Rezistenta la rulare
Rezistenta la rulare a fost determinata de deformarea anvelopei in zona de contact cu suprafata drumului in timpul deplasarii. Aceasta deformare genera pierderi de energie sub forma de caldura, similar cu o minge care, dupa ce este aruncata, nu revine la inaltimea initiala.

Pentru a compensa aceste pierderi de energie, motorul trebuia sa exercite o forta suplimentara, ceea ce a dus la un consum mai mare de combustibil. Cu cat rezistenta la rulare a unei anvelope este mai mare, cu atat este necesara mai multa energie pentru a mentine vehiculul in miscare, rezultand astfel un consum crescut de combustibil.

Test de durabilitate si viteza
Pe respectivul stand de testare, s-a evaluat capacitatea anvelopelor de rulota de a rezista la conditii dificile la viteze ridicate. Fiecare anvelopa a fost supusa la doua cicluri de testare.

In prima etapa, anvelopa a fost incarcata cu 900 kg si umflata la presiunea recomandata de 4,5 bar. In acest test, vehiculul a fost condus la o viteza constanta de 100 km/ora timp de o ora.


Pentru al doilea ciclu, s-a redus presiunea anvelopei la 2,5 bar, deoarece experienta a aratat ca o presiune semnificativ scazuta este o problema frecventa in cazul rulotelor. Acest test a permia analiza impactul presiunii insuficiente asupra performantei si sigurantei anvelopei.

Cele mai bune anvelope

La finalizarea testelor, s-a ajuns la concluzia doar cateva marci de anvelope au obtinut un scor final bun, ceea ce inseamna ca sunt sigure, durabile si potrivite pentru deplasari lungi. Numai ca, nu toate marci de anvelope rulote sunt prezente pe piata din Romania.

BK-Trailer 2031
Castigator al testului datorita performantei excelente de acvaplanare si rezistentei scazute la rulare, care este benefica pentru durata de viata si consumul de combustibil.
Linglong Radial R701
Aderenta buna si performanta solida, desi manevrarea pe teren umed este putin mai putin convingatoare decat castigatorul testului.
Boka Trailer Line FT 02 si Radar Argonite RV-4T
Ambele ofera o combinatie echilibrata de aderenta, stabilitate si rezistenta la rulare.

Cele mai proaste anvelope

Recomandarea celor care au efectuat respectivul test a fost si este evitarea, pentru cei care tracteaza regulat o rulota, a marcilor de anvelope Kenda KR 101 Mastertrail si Nankang TR-10. Acestea au avut un scor slab pe drumuri ude si la franare. Astfel, riscul de derapare si distantele de franare mai mari, le face ca sa fie o alegere nesigura, mai ales pe vreme ploioasa.

De final


Nu toate anvelopele sunt potrivite pentru rulote, iar cei care fac cateva greseli frecvente atunci cand aleg anvelope de rulota, sa nu se bazeze pe marci ieftine, necunoscute. Anvelopele ieftine, fara marci de calitate, se pot uza mai repede si adesea nu ofera suficienta aderenta si stabilitate. Sunt cele care pot face diferenta intre o vacanta fara griji si o experienta neplacuta.

Asadar, investeste in anvelope de calitate de la o marca de renume si asigura-le intretinerea regulata pentru a profita la maximum de deplasarile cu rulota.
Anvelope bune si proaste pentru rulota
Nu inchei inainte de a face invitatia care este prezenta in majoritatea articolelor din blog:
Aboneaza-te la canal Youtube BlogRulote si urmareste videoclipuri cu rulote second hand, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc rulote descoperit in Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acasa
Articole
Adauga Site
Contact