Sari la conținut

Autorulota viitorului cu energie solara si care poarta numele Stella Vita, este un proiect realizat de catre un grup de 22 de studenti din Olanda. Aceasta echipa de studenti ai Universitatii de tehnologie din Eindhoven au reusit sa dezvoltate o astfel de autorulota, care la o singură incarcare a bateriei cu energie solara, poate parcurge mai mult de 700 de kilometri.

Panourile solare de pe acoperis genereaza suficienta energie atat pentru deplasare, cat si pentru confortul necesar, inclusiv pentru necesitati, cum ar fi prepararea cafelei, preparare meniu sau folosirea dusului.

Stella Vita, acest prototip de autorulota care functioneaza 100% cu energie solara, poate parcurge de obicei pana la 600 de kilometri cu bateria sa litiu-ion cu o capacitate de 60 kwh, atunci cand este complet incarcata, chiar si noaptea si cand este innorat. Intr-o zi in care soarele straluceste, distanta parcursa creste cu inca 130 de kilometri.
In momentul cand stationează, acoperisul poate fi ridicat, ca la vechele modele rulote Kip si Eriba,  pentru permite statul in picioare in interior si de a crea o extensie a panourile solare care se plieaza, iesind prin lateral.
Acest aspect duce la 17,5 metri patrati de panouri solare, cu un total de 1096 de celule solare.

Autorulota viitorului cu energie solara

Aceasta autorulota este echipata cu strictul necesar pentru locuit, inclusiv un pat dublu, canapea, zona de bucatarie si o baie cu dus cu chiuveta si cabina toaleta.
Este destinata pentru doua persoane, care pot conduce, prepara micul dejun si sa se uite la televizor, folosind doar bateria incarcata cu panourile solare ale autovehiculului.
Cu o greutate totala de 1 700 kg. si datorita designului aerodinamic, se poate atinge o viteza de 120 km/ora.
Ce este placut, este faptul ca se conduce aproape in liniste si ofera ocupantilor o vedere larga, datorita ferestrelor panoramice existente.

Inca nu exista detalii despre sistemul de propulsie care alimenteaza aceasta autorulota Stella Vita, deoarece este inca in faza de dezvoltare.
Ce se cunoaste este ca are nevoie de 2 pana la 3 zile pentru a reincarca complet bateriile cu panourile solare atunci cand prototipul este oprit.


Din aceasta cauza este echipat si cu priza pentru reincarcare prin intermediul unui terminal clasic, care este mult mai rapid decat reincarcarea solara.
Ce mai trebuie cunoscut este faptul ca nu este echipat inca cu toate caracteristicile de siguranta necesare pentru a permite o deplasare rutiera legala.

Sper sa am ocazia sa intalnesc in drumurile mele prin Olanda acest model autorulota pentru viitor, sa pot sa-l pozez „pe viu”, deoarece am inteles din cele citite pe site-uri, ca inca se testeaza pe trasee.
Mereu am intalnit fel de fel de prototipuri, unele la vedere, altele cat de cat mascate, si de ce sa nu descopar si aceasta autorulota cu energie solara, mai ales ca sunt mereu optimist pentru astfel de ipostaze.
echipa Stella Vita autorulota Stella Vita pregatire autorulota Stella Vita energie solarapreparare mic dejuninterior Stella Vita
foto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *