Sari la conținut

Cauze crestere consum combustibil


 

Cauze crestere consum combustibil, chiar daca pentru multi aceste probleme se pot datora unui defect, sunt posibile si multe alte cauze. Afla, urmarind acest articol auto, ce defecte si factorii care influenteaza consumul de combustibil, mai ales ca, in general, o combinatie a multor factori poate influenta semnificativ consumul de combustibil in diverse aplicatii si medii.

Unul dintre acesti factori este stilul de conducere al soferului. Daca doresti sa reduci consumul mediu de combustibil al masinii, ar trebui sa conduci intotdeauna preventiv, chiar si atunci cand tractezi o rulota. Accelerarile bruste, franarile bruste si viteza excesiva, pot creste semnificativ consumul de combustibil. De asemenea, folosirea in mod excesiv a aerului conditionat, sau a incalzirii, poate avea acelasi efect.

In plus, intretinerea necorespunzatoare a masinii, cum ar fi filtrele de aer sau uleiul murdar, poate duce la o eficienta redusa a motorului si, implicit, la un consum mai mare de combustibil. De asemenea, greutatea suplimentara a obiectelor transportate in masina sau aerodinamica deficitara a vehiculului pot contribui la cresterea consumului de combustibil. Asa ca, este important sa ai grija de masina ta si sa adopti un stil de condus economic, pentru a reduce consumul de combustibil si bineinteles de a economisi bani.

Cauze crestere consum combustibil

Cauzele cresterii consumului de combustibil al unei masini pot fi multiple si pot varia, asa cum s-a mentionat, in functie de mai multi factori. Iata cateva dintre cauzele posibile:


Stilul de conducere
Modul in care soferii conduc poate avea un impact semnificativ asupra consumului de combustibil. Un stil de condus agresiv, caracterizat prin acceleratii bruste, franari puternice si viteze ridicate, poate consuma mult mai mult combustibil decat un stil de conducere mai calm si constant.

Caracteristicile traseului sau ale rutelor
Consumul de combustibil poate varia in functie de conditiile de drum si de traseu. De exemplu, condusul in trafic intens sau in conditii de trafic lent poate duce la consum suplimentar de combustibil. De asemenea, drumurile montane sau cele cu multe denivelari pot creste consumul de combustibil.

Greutatea si incarcatura
Vehiculele sau echipamentele care sunt suprasarcinate sau care transporta o incarcatura mai grea, pot necesita mai mult combustibil pentru a functiona. De asemenea, incarcatura neuniforma poate afecta eficienta vehiculului.

Aerul conditionat si alte dispozitive auxiliare
Utilizarea aerului conditionat sau a altor dispozitive auxiliare, poate creste consumul de combustibil al unui vehicul.

Starea si intretinerea masinii
O masina care nu este intretinuta corespunzator poate avea o eficienta redusa a consumului de combustibil. Problemele tehnice precum o presiune incorecta a anvelopelor, o filtrare necorespunzatoare a aerului, sau un sistem de injectie defect, pot afecta negativ consumul de combustibil.

Anumite caracteristici ale masinii, precum greutatea, aerodinamica si performantele motorului, pot influenta consumul de combustibil. De exemplu, masinile mai voluminoase si mai putin aerodinamice, pot consuma mai mult combustibil decat cele mai mici si mai aerodinamice.

Calitatea combustibilului
Utilizarea unui combustibil de calitate inferioara poate duce la o ardere ineficienta a acestuia, ceea ce poate conduce la un consum mai ridicat de combustibil. Este important sa se foloseasca un combustibil de calitate si sa se evite utilizarea unor alternative mai ieftine sau de calitate slaba.

Conditiile de trafic
Traficul intens, cu imbulzeala si congestie, poate determina consumul crescut de combustibil, deoarece masina este nevoita sa accelereze si sa franeze frecvent pentru a se incadra in fluxul de trafic. Alti factori externi, precum conditiile meteo nefavorabile (vant puternic, ploaie, zapada) sau drumurile proaste (pline de gropi, denivelari), pot contribui la cresterea consumului de combustibil, prin schimbari dese ale treptelor de viteza, iar masina trebuie sa depuna mai mult efort pentru a se deplasa.

Aparatura electrica utilizata
Utilizarea excesiva a aerului conditionat, incalzirea puternica sau utilizarea altor dispozitive electrice in masina, poate creste consumul de combustibil, deoarece acestea consuma energie electrica care este generata de motor.

Vremea
Temperaturile extreme pot influenta consumul de combustibil. Vremea rece poate determina utilizarea mai frecventa a incalzitorului si scaderea eficientei bateriei, in timp ce temperaturile ridicate pot necesita utilizarea aerului conditionat, ceea ce duce la un consum mai mare de combustibil.

Cauze comune consum crescut de combustibil

Daca masina foloseste brusc mai mult combustibil, ar putea fi din cauza unor probleme cu piesele din masina. Exista si multe cauze posibile, care sunt legate de unitatea motorului si au ca rezultat o compozitie incorecta a amestecului combustibil-aer. Citirea memoriei defectiunii a vehiculului joaca un rol important in diagnosticare. Pentru ca, multe dintre componentele mentionate mai jos, lasa mesaje de eroare, daca nu functioneaza corect.

Bujii
Daca bujiile sunt uleioase, murdare sau casante, poate aparea o rata de aprindere. Rezultatul este ca consumul de combustibil creste

Senzor de aer
Un senzor de aer defect ofera sistemului de control al motorului citiri incorecte, determinand calculatorul masinii sa regleze incorect amestecul combustibil-aer.

Franare
Daca placutele de frana nu se mai elibereaza de pe discurile de frana, vehiculul este franat permanent. Prin urmare, trebuie sa foloseasca mai multa forta pentru a obtine aceeasi viteza.

Catalizator
Daca catalizatorul are pierderi, senzorii lambda instalati vor transmite valori incorecte unitatii de control a motorului. Acest lucru poate creste proportia de combustibil din amestecul combustibil-aer.

Filtru de particule diesel
Un filtru de particule diesel infundat creste contrapresiunea gazelor de esapament. Unitatea de comanda a motorului preia o putere mai mica si raspunde prin injectarea mai multa benzina. Un rezultat similar are loc daca evacuarea are scurgeri.

Supapa EGR
Una dintre sarcinile supapei de recirculare a gazelor de esapament este reducerea consumului de combustibil. Daca nu functioneaza corect, masina foloseste brusc mai multa benzina.

Injector
Daca un injector este infundat sau are scurgeri, motorul va functiona neregulat. Ca urmare, consumul de combustibil poate creste.

Termostat
Daca termostatul care controleaza temperatura lichidului de racire nu se inchide, motorul nu se va raci. Continua sa se incalzeasca, iar consumul de combustibil creste brusc.

Filtru de aer
Daca filtrul de aer este infundat, este logic ca mai putin aer intra in motor. Acest lucru afecteaza amestecul combustibil-aer si creste automat consumul de combustibil.

De final

Folosirea tehnicilor de economisire a combustibilului, cum ar fi mentinerea unei viteze constante, utilizarea corecta a franei motorului si evitarea stationarilor prelungite cu motorul pornit, poate contribui la reducerea consumului de combustibil. Atunci cand o masina parcurge mai multi kilometri, este normal ca consumul de combustibil sa creasca.

Devine din ce in ce mai important ca masina sa poata folosi eficient combustibilul, in special acum ca preturile la combustibil cresc. De obicei, exista o solutie pentru problema consumului excesiv de combustibil al masinii tale, iar acest articol auto din blog le-a afisat.
Cauze crestere consum combustibil

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂
Ramai conectat cu acest blog dedicat rulote, devino un urmaritor al paginii mele din Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Aboneaza-te la canalul YouTube BlogRulote, in situatia ca indragesti acest hobby si doresti sa afli mai multe, deoarece este locul in care poti vizualiza videoclipuri realizate in Germania sau in Olanda, cu rulote noi si second hand.

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact