Ce faci daca ramai fara frane

Ce faci daca ramai fara frane, fara sistem de franare, este o intrebare la care te-ai gandit cu siguranta o data in viata, atunci cand te-ai aflat la volanul masinii.
Este acel aspect care poate duce catre cele mai groaznice ganduri, fie cand esti doar cu masina, dar mai ales cu o rulota in spate.
O defectiune de asa natura, prin caderea totala a sistemului de franare, este una dintre cele mai periculoase si nedorite aspecte.

Testeaza-ti imaginatia si, stand pe loc la volan , incearca sa apasi pedala de ambreiaj cu piciorul drept si gandeste ca este pedala de frana.
Cam aceasta este forta pedalei in situatia ca ai ramas fara frane, cu testare prin acest mic scenariu.
Gandeste ca masina se afla in miscare in momentul in care franele au cedat, iar sansele de a incerca sa opresti in siguranta, sunt destul de minime.
Cam asta se intampla in realitate.

Ce faci daca ramai fara frane

Un sistem de franare poate avea probleme si astfel sa nu mai fie eficient, din mai multe motive.
Una din cauze este legata de lipsa lichidului de frana din vas.
O alta cauza este neglijenta verificarii uzurii placutelor de frana.
Mai poate apare si posibilitatea ca una dintre conducte, care asigura circuitul lichidului, sa se fisureze, sau chiar sa se sparga brusc, si astfel se pierde intreaga cantitate de lichid.

Dar daca, vreodata, se intampla astfel de lucruri, pe care nu si le doreste nimeni, este bine sa se tina cont de cateva aspecte.
In primul rand trebuie pastrat calmul, sa nu se intre in panica, cu toate ca este unul din aspecte greu de realizat datorita sperieturii legate de faptul ca franele au cedat.

Nu se va mai calca pedala de acceleratie, se va pastra directia de mers si se va incerca schimbarea din treapta de viteza de deplasare, catre o alta treapta de viteza inferioara.
Este ceea ce se numeste frana de motor.
Aceasta manevra se va face rapid, fara a sari treptele de viteza, deoarece o schimbare de la treapta mare catre cea mai mica, poate provoca daune ale cutiei de viteza.

Un alt aspect extrem de important, este folosirea franei de mana prin actionare treptata.
Este varianta de folosire atunci cand masina circula cu viteza redusa, deoarece, la o viteza mare a masinii, nevoia de franare este mult mai mare.
Acestea sunt singurele metode postate in acest blog, cu referire la sfaturi c despre ce faci daca ramai fara frane si de a evita o nenorocire si care trebuie incercate a fi realizate pe rand.

Citeste si despre…

Condusul pe timp de noapte
Valabilitate anvelope rulota
Cum sa pornesti masina
Pozitia corecta a mainilor pe volan
Ce trebuie facut in caz de accident

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.