Sari la conținut

Ce se intampla cu masina daca conduci rar


Ce se intampla cu masina daca conduci rar, atunci cand nu esti un sofer obisnuit al masinii tale si consideri ca te simti usor deconectat de acest obicei. Dar nu este recomandat sa-ti neglijezi masina o lunga perioada, mai ales ca sfatul este sa conduci o data la doua pana la trei saptamani, pentru a reduce probabilitatea de a se ajunge la o baterie descarcata, anvelope aplatizate, sau alte probleme care pot fi cauzate de lasarea unei masini parcate timp de saptamani.

Exista destul de multi soferi care spun ca isi lasa masinile sa stea luni de zile intr-un garaj fara probleme, dar ar fi mai bine sa le conduca de cateva ori pe luna si timp de cel putin 20 km, cu unele viteze de peste 70 km/ora daca este posibil. Toate acestea nu doar ca motorul sa se incalzeasca complet, dar si ca intreaga masina sa fie in miscare.

Lasand o masina la ralanti timp de 10 minute, motorul va ajunge la temperatura normala de functionare, dar nu va realiza nimic altceva. Conducerea masinii timp de cativa kilometri, pune in miscare transmisia, franele, suspensiile, servodirectia, sistemul de climatizare (inclusiv aerul conditionat) si toate lichidele si garniturile pentru acele componente care au fost indelung nemiscate.

Ce se intampla cu masina daca conduci rar

Daca intri in masina pe care ai lasat-o nemiscata de mult timp, porneste imediat cand pui contactul. Opreste mai intai luminile, ventilatia sau alte parti alimentate electric. Acest lucru iti permite sa obti ultima putere de la baterie, altfel, pornirea nu mai este posibila. Daca masina a reusit si a pornit, conduce, fara a opri, aproximativ treizeci de kilometri sau mai mult.

Bateria isi pierd incet incarcarea cand sta inactiva, iar pornirea masinii o va epuiza si mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care este dorit sa conduci cativa km dupa pornire, astfel incat bateria sa aiba sansa de a se reincarca. Daca o masina sta parcata timp de o luna sau mai mult, bateria poate pierde atat de multa putere incat va avea nevoie de o pornire rapida sau de o incarcare inainte ca motorul sa porneasca.


Motive pentru a nu lasa masina sa stationeze o lunga perioada

Bateria
In mod normal nu o observi, dar daca masina a stat stationata pentru o perioada mai lungă de timp, este posibil ca bateria sa fi fost descărcata prea mult din cauza consumatorilor de energie, care, chiar si atunci cand masina este stationata, mai folosesc din energie.

Anvelope
Anvelopele pierd incet aer in toate conditiile, dar mai ales pe vreme rece. Pe masura ce aceasta pierdere apara, greutatea masinii continua sa apese in jos anvelopele, ceea ce provoaca aparitia unor puncte plate pe segmentele asezate pe sol. Lasarea masinii, pentru perioade lungi de timp pe anvelope desumflate, poate provoca puncte plate permanente pe care le vei putea simti si auzi atunci cand conduci.

Frana
Franele masinii se pot bloca din cauza formarii ruginii daca masina sta pe loc pentru o perioada mai lunga de timp. Pe langa faptul ca o sa conduci putin, este mai bine sa nu folosesti frana de mana pentru perioada cand masina nu se deplaseaza ceva timp. In schimb, pune masina in treapta intai, iar daca ai o transmisie automata, pune-o in pozitie de parcare.

Climatizare
Din cauza opririi prelungite a masinii, etansarea sistemului de aer conditionat nu este suficient de lubrifiata. Acest lucru cauzeaza pierderi inutile de agent frigorific pentru aerul conditionat. Asa ca, in timpul deplasarii ocazionale, activeaza comanda de aer conditionat din masina pentru a lubrifia sistemul.

Umiditate
Umiditatea se poate acumula în rezervorul de benzină (mai ales dacă nu este plin) și în ulei în timp, ceea ce poate duce la coroziune.

Sfaturi pentru o stationare prelungita

Daca lasi masina sa stationeze mai multe luni, ar trebui sa fie pregatita corespunzator. Indepartarea frunzelor din spatiile de aerisire, sau curatarea temeinica a interiorului, va ajuta la reducerea acumularii de umiditate in interior, dar este bine de luat in calcul si sfaturile din articolul dedicat despre Parcare masina pe termen lung.


Concluzie

Masinile sunt construite pentru a rula, iar spre deosebire de aparente, o oprire mai lunga le poate dauna grav, asa ca, daca folosti rar masina, sa o conduci cel putin in mod regulat. Este indicat sa faci o plimbare de cel putin douazeci de minute, fapt ce va ajuta la prevenirea problemelor. Daca masina stationeaza mai mult de trei saptamani, pot aparea probleme cu bateria, anvelopele, franele si combustibilul din rezervor, iar masina poate refuza sa se supuna comenzilor atunci cand este nevoie.

Ce se intampla cu masina daca conduci rar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acasa
Articole
Adauga Site
Contact