Sari la conținut

Ce sofer esti dupa pozitia mainilor pe volan

Ce sofer esti dupa pozitia mainilor pe volan, avand in vedere ca putem observa o mare varietate de pozitii pe care unii soferii le pot lua la volan. Astfel, acest articol auto din BlogRulote a creat un sondaj in care se poate verifica caracterul soferului dupa modul in care isi tine mainile pe volan.

Dar inainte de a face testul, trebuie aflat ca pozitia corecta de condus chiar daca nu este o magie, din pacate, marea majoritate dintre soferi o fac gresit. Nu este greu de citat exemple de tineri soferi sau doamne (domnisoare), care, pentru a conduce, au ochii imprimati pe parbriz si mainile lor sugruma volanul. Trebuie stiut ca se poate sta la volan in fiecare masina, astfel incat sa fim confortabili si mai ales in siguranta.

Pozitia la volan

Primul lucru pe care ar trebui sa-l realizam atunci cand dorim sa gasim pozitia corecta la volanul este reglarea scaunului. Ar trebui sa incepem cu reglarea inaltimii scaunului, deoarece reglajul acestuia ne schimba pozitia nu numai vertical (sus-jos), ci si orizontal (fata-spate).

Totusi, nu trebuie exagerat cu o reglare corecta a scaunului, deoarece daca stam prea jos, vom vedea doar tabloul de bord, volanul si zonele inalte din traseu, iar cand stam prea sus, la denivelari, vom lovi cu capul in plafon. Mai mult, in situatia unei rasturnari (aspect care nu este de dorit nimanui), distanta de la cap la plafon poate fi de o importanta majora pentru sanatatea si chiar viata soferului.

Urmatorul pas este distanta dintre scaun, volan si pedale. Pozitionarea ar trebui sa fie facuta pentru actionare optima pedala de ambreiaj sau frana, pentru masinile cu transmisie automata. Cu pedala de ambreiaj complet apasata, piciorul ar trebui sa fie indoit la genunchi, iar partea din spate a coapsei trebuie sa se sprijine pe scaun.

Ce sofer esti dupa pozitia mainilor pe volan

Modalitatile in care soferii tin volanul sunt nenumarate. Fie cu o mana sau cu ambele maini, sus sau jos. Se poate observa ca aproape toata lumea o face diferit. Despre cum ar trebui sa fie pozitia mainilor pentru a avea cel mai bun control posibil asupra vehiculului condus, exista deja un articol dedicat in acest site auto.

Exista insa psihologi care spun ca exista o relatie intre caracterul unei persoane si modul in care aceasta tine volanul unei masini. Totusi, desi nu este o teorie care sa fie dovedita stiintific, poate fi una destul de interesanta.
Ce sofer esti dupa pozitia mainilor pe volan
1. Soferul este o persoana disciplinata si increzator in sine.
Soferii care tin volanul in acest fel nu prea le place sa vorbeasca in timp ce conduc, pe de alta parte, sunt foarte prevazatori, ajung cu bine la destinatie.

2. Soferul nu este foarte increzător si poate avea un pic mai putină incredere in sine si cu o tendinta de a se gandi la situatii periculoase. Cel mai adesea, aceasta pozitie este insoțita de o inclinare a corpului înainte si de manevre haotice pe drum.

3. Soferul stie ce vrea si mai ales stie destinatia.
Este vesel și amabil. Conduce cu usurinta și naturalete, nu este contrariat sa vorbeasca cu pasagerii, dar, in acelasi timp, reactioneaza mereu la timp la schimbarile ivite de pe traseu. Drumul va fi distractiv, rapid si sigur.

4. Soferul cu aceasta pozitie a mâinilor indica incapatanare si curaj nesabuit.
El vede greselile altora mai degraba decat pe ale sale. Chiar si tinerea de volan indica faptul ca este o persoana incapatanata careia ii place sa critice greselile altora.

5. Soferul cu acest tip de pozitionare a mainilor este unul pentru care trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, fiind un pesimist. Pe drum, nu are nevoie de interlocutori, ci de un ascultator, pentru a rabufni despre soarta destinului sau.

6. O pozitie tipica unui sofer prea increzator.
Asa tin volanul soferii experimentati si increzatori in sine, care sunt, de asemenea, mari insotitori pe drum, iar in cazul unor probleme neasteptate, se concentreaza pe deplin pentru rezolvarea acestora.

7. Soferul este un visator incurabil, care nu are nicio problema sa renunte la volan în timpul unei explicatii entuziaste. Pe parcurs, va discuta animat, uneori gesticuland cu mainile si intorcandu-se catre interlocutor. Nu orice pasager il poate suporta.

8. Acest sofer este cosmarul tuturor pasagerilor. Este nervos si suparat de fiecare lucru, oricat de mic ar fi. Adesea gesticuleaza furios si striga la alti soferi din trafic.

Pozitia corecta a mainilor pe volan

Pozitia corecta a mainilor pe volan este una dintre cele mai importante optiuni care se practica pentru a asigura o conducere sigura. Aspectul prin care se pozitioneaza mainile pe volan in timpul condusului este prioritar pentru executarea manevrelor dar si pentru siguranta proprie.

O buna tehnica de tinerea a volanului scade sansa unui accident de masina si permite conducerea unui vehiculul mai eficient. Prin cele care urmeaza, exista cateva sfaturi care ajuta la pastrarea in siguranta, atat a celui aflat pe scaun la volan, cat si a celorlalti pasageri.

Care este functia unui volan

Evident, un volan, impreuna cu sistemul la care se conecteaza, controleaza in primul rand directia unui vehicul. Este cel care converteste comenzile de rotatie ale soferului in miscari de pivotare pentru rotile din fata ale vehiculului . Miscarile efectuale de sofer trec printr-o serie de articulatii si comenzi hidraulice ale sistemul de directie, ajungand in cele din urma la roti.
Un volan modern are adesea functii incorporate de comenzi, cum ar fi controlul vitezei de croaziera, selectia sistemului audio si volumul. Unele volane sunt chiar incalzite electric.

Pozitia corecta maini pe volan

Exista posibilitatea ca multi soferi sa fi auzit expresia pozitionarii mainilor la “10 si 2”, atunci cand se face referire de locul unde sa-ti pui mainile pe volan. Aceste numere sunt cele fac referire la orele unui ceas. Mainile ar trebui sa fie acolo unde ar fi numerele “10” si “2”.
Cu toate acestea, unele recomandari s-au schimbat in ultimii ani, fiindca exista destul de multi specialisti care sugereaza soferilor sa-si coboare putin mainile, in pozitia “9 si 3”.

Sunt mentionate cateva motivele pentru care aceasta ultima pozitie este mai eficienta.
Asezarea si fixarea ambelor maini pe exteriorul volanului pe partile opuse duc la o mentinere ferma si permit executarea de miscari de rotire fara a fi nevoie ca mainile sa fie indepartate.
Totodata, o astfel de pozitionare este odihnitoare si nu va aduce urmari neplacute in timpul unui impact.

Metoda de manevra pentru directionare

Tehnica la volan pentru schimbarea directiei de mers este probabil cea mai importanta atunci cand se doreste manevrarea de intoarcere a unui vehiculul. Exista acea metoda cunoscuta si sub numele de impinge / trage, care necesita deplasarea mainii stangi intre pozitia “7 si 8” si mana dreapta intre “4 si 5”. Mana dreapta sau stanga impinge volanul in sus, in timp ce mana opusa aluneca in sus, apucand volanul si tragandul in jos pentru intoarcere.

In timp ce mana care trage se misca in jos, mana care a impins se misca inapoi in pozitia initiala, pentru a efectua orice ajustari necesare. Recomandarea catre soferi este sa foloseasca zona volanului intre “11 și 8” cu mana stanga si zona “1 si 8” cu dreapta, indiferent de felul in care se efectueaza o intoarcere.

Pozitionare cu o singura mana

Cel mai important este pastrarea ambelor maini pe volan cat mai mult posibil. Cu toate acestea, vor fi momente cand trebuie condus cu o singura mana.
Acest lucru se poate intampla atunci cand trebuie pornite farurile, stergatoarele de parbriz sau semnalizatorul de directie. De asemenea, va trebui stapanita tehnica de directie cu o singura mana pentru a schimba vitezele, mai ales intr-un vehicul cu transmisie manuala.

In toate aceste situatii, trebuie mentinuta cealalta mana in pozitia orelor “8-9” sau “3-4”.
Printr-o astfel de procedura se va mentine un control facil al masinii si va permite o pozitie in care se pot face mai multe miscari de directie, daca este necesar.

Utilizarea pozitiei unei maini la ora “12”, este recomandata numai atunci cand trebuie sa te intorci pe scaun pentru a se observa unde se merge catre spate. Obisnuieste-te sa privesti spre spate chiar daca ai instalat o camera asistent pentru mersul inapoi.

Pozitionare adecvata

Tinand volanul intr-un mod corespunzator, se creste probabilitatea de a se conduce in siguranta.
Desi volanul este important pentru siguranta ta ca sofer, asigura-te ca si scaunul, tetiera si oglinzile sunt optim reglate.

O pozitionare buna prin pozitia corecta a mainilor pe volan, poate face o conducere mai sigura si mai confortabila.
Aseaza-ti corpul cat mai aproape de spatarul scaunului pentru un sprijin mai bun al spatelui.
Nu sta prea aproape de volan, regleaza scaunul pentru a fi suficient de aproape ca sa ajungi la pedale si sa le poti atinge cu tot piciorul, dar nu atat de aproape incat sa risti sa-ti ranesti capul, gatul sau pieptul, intr-o coliziune.

Atat timp cat volanul este prins in pozitia corecta si pe maini bune si masina se va deplaseaza cat mai sigur. Pastreaza ambele maini pe volan, de preferinta in pozitia “9 si 3” si utilizeaza tehnicile de manevra afisate mai sus. Verifica ca si celelalte optiuni ale masinii sunt corecte pentru a-ti asigura siguranta la drum pentru tine, pentru pasageri si pentru ceilalti participanti in trafic.
Pastreaza pozitia corecta a mainilor pe volan si drumuri bune!
Pozitia corecta a mainilor pe volan

De final

In care descriere te-ai putea regasi? Incearca si da un test de seriozitate si mai ales sinceritate si voteaza in acest sondaj auto care apare mai jos si, daca doresti, poti argumenta printr-un comentariu la acest articol.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Alege

Ce sofer esti dupa pozitia mainilor pe volan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact