Sari la conținut

Clase autorulote cunoscute si tractare, pentru a ajuta sa se inteleaga cele trei clasificari diferite si detalii despre posibilitatea de tractare a fiecarei clase in parte. Un articol care vine in urma unei discutii avute cu tip din Craiova care dorea sa afle daca poate tracta o rulota cu autorulota tip Alcove pe care o detine.

Adevarul este ca mai mereu am observat in drumurile facute, faptul ca tractarea unei alte remorci, fie o rulota, barca cu motor si peridoc, sau chiar o platforma cu masina deasupra, agatate in spatele unei autorulote, ca sunt tot mai frecvente. Chiar imi puneam intrebarea cateodata, despre care pot fi conditiile pentru a realiza astfel de transporturi. Timpul a trecut, am discutat, am intrebat si am primit raspunsuri, iar pentru ca intotdeauna am scris in acest blog despre ce am aflat si descoperit, un articol pe aceasta tema consider ca este binevenit.

Clase autorulote cunoscute si tractare

Deoarece articolul care face referire doar la tipuri de autorulote cunoscute se prezinta la modul generalist, prin randurile care urmeaza sunt afisate clasa din care face parte un tip de autorulota si cateva detalii pentru fiecare in parte.

Autorulote clasa A

Autorulotele din clasa A sunt acele autorulote integrate, unele dintre cele mai mari modele de pe piata, cu lungimi variind intre intre 6 si 12 metri. De la zone de odihna spatioase si cu zone de relaxare, pana la bucatarii echipate complete si cu cabine toaleta de lux, clasa acestor autorulote detine caracteristicile si facilitatile de un nivel superior. Nu am vazut vreun astfel de model inmatriculat in Romania, probabil din cauza ca sunt extrem de scumpe, iar referitor la posibilitatea de tractare cu un astfel model, exista posibilitatea de tractare de pana la 7 tone.
Autorulote clasa A

Autorulote clasa B

Autorulotele din clasa B sunt, cunoscute ca si Campervan, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decat autorulotele Clasa C, cele tip Alcove si prin oferire de spatiu de odihna potrivit pentru grupuri mici. Majoritatea autorulotelor din aceasta clasa ofera totusi facilitati, cum ar fi bucatarii, paturi si toalete.


Referitor la optiunea de tractare, majoritatea autorulotelor din clasa B sunt capabile sa tracteze in spatele lor, in functie de model si de marca,  un vehicul cu o greutate de pana la 2 200 kg.
Autorulote clasa B

Autorulote clasa C

Autorulotele din clasa C pot sa ofere experiente unor familii putin mai numeroase la un pret mult mai mic decat cele din clasa A. Recunoscute dupa zonele de dormit sau de depozitare inaltate care se intind peste cabina, autorulotele din aceasta clasa C ofera mai mult spatiu de locuit decat cele din clasa B. Au dimensiuni medii ale caroseriei, dar nu sunt aerodinamice, aspect ce afecteaza viteza de deplasare, dar mai ales consumul de combustibil.

Pot tracta un vehicul de la 1 600 kg, pana la 3 500 kg, in functie de model, de sasiu si capacitate motor.
Autorulote clasa C

Tractare cu autorulota

Exista trei criterii care trebuie stiute si de care trebuie tinut cont atunci cand se are in vedere tractarea cu autorulota care detine un carlig de remorcare instalat din fabrica, iar acestea sunt:
– Greutatea maxima a carligului;
– Greutatea maxima disponibila a ansamblului;
– Greutatea proprie a vehiculului;
Astfel de detaliile sunt afisate in carte tehnica a masinii.

In majoritatea cazurilor, o autorulota detine un autocolant pe cadrul interior al usii soferului si afiseaza ce greutate este permisa pentru o greutate totala combinata a vehiculului si a remorcii. Este logic ca intreg ansamblul nu poate sa depaseasca greutatea totala afisata. Mentionez acest aspect, deoarece am intalnit o persoana din Romania, intr-o parcare prin Germania, care tracta o rulota Fendt Saphir pe 2 axe, iar greutatea era depasita cu peste 300 kg. Sper ca nu a fost oprit de cei care fac controale si a ajuns cu bine acasa, mai ales ca am omis sa-l intreb ce permis auto detine.

Nu este niciodata o idee rea sa fie consultat site-ul producatorului, sau manualul de utilizare al autorulotei, daca nu esti sigur cat de multa greutate poate tracta.

Ai avut probleme in a tracta cu autorulota?
Adauga un comentariu (daca binevoiesti), pentru a trage invataminte si alti posesori de autorulote.
Clase autorulote cunoscute si tractare

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact