Sari la conținut

Cum sa depasesti corect si in siguranta

Cum sa depasesti corect si in siguranta, mai ales ca depasirea inadecvata este o cauza frecventa a accidentelor si este una dintre cele mai problematice manevre pentru soferii tineri. Efectuarea corecta a acestei manevre, necesita de la soferul masinii capacitatea de a evalua rapid situatia in trafic si, in acelasi timp, de a mentine dinamica corespunzatoare a condusului. Pentru un sofer nou, acest articol auto din BlogRulote afiseaza cateva sfaturi despre cum sa depasesti in siguranta si corect in acelasi timp.

Majoritatea drumurilor din tara sunt drumuri cu o singura banda, iar in timp ce conduci pe un drum, mai devreme sau mai tarziu, vei intalni un vehicul care se va misca mai incet decat tine. Astfel, daca esti un sofer aflat la inceput de drum, pentru a depasi in siguranta, merita sa citesti randurile care urmeaza.

Cat de des ai asistat la o situatie in care un sofer a depasit o masina mai lenta doar pentru a vira imediat intr-o intersectie, sau sa intre intr-o benzinarie? Probabil de mai multe ori. Acest sofer a economisit 2-3 secunde din deplasare, dar a crescut si riscul de accident, a irosit mai mult carburant, a crescut uzura placutelor de frana si a fost in general unul fara multa minte. Totul pentru ce? Pentru a economisi cateva secunde! Asa ca, daca stii ca esti pe cale sa iesi de pe drumul principal, fa-le tuturor o favoare si vezi-ti de drum pana la iesire.

Cand depasesti

Cand depasesti, trebuie sa iei in considerare si performanta masinii tale. Vei avea nevoie de mult mai mult spatiu atunci cand nu ai un motor foarte puternic, cari un set complet de pasageri cu bagaje, urci un deal, sau te deplasezi impotriva vantului. Priveste in fata masinii pe care urmeaza sa o depasesti si observa daca mai este o alta masina in fata. Daca da, asigura-te ca ai suficient spatiu pentru a a te incadra dupa ce realizezi manevra de depasire. Incearca sa nu depasesti mai mult de o masina odata, cu exceptia cazului in care ai o portiune lunga de drum drept in fata, cu vizibilitate excelenta

Cand consideri ca este sigur sa depasestii, foloseste semnalizarea pentru a le arata celor din trafic. Aminteste-ti de principiul oglinzii, directiei, manevrei si depaseste alte masini in aceasta ordine. Ofera soferilor din spatele tau semne clare ale intentiilor tale.

Cum sa depasesti corect si in siguranta

Manevra de depasire presupune trecerea pe langa un alt vehicul sau participant la trafic, care circula sau se deplaseaza in aceeasi directie. Prin urmare, nu vorbim despre asta doar cand trecem pe langa alte masini, ci si cand trecem pe langa un pieton sau un biciclist.

Ce trebuie sa stii inainte de a depasi

Evident, depasirea este deosebit de periculoasa pe un drum cu o singura banda, mai ales cand este aglomerat, ca majoritatea drumurilor din Romania. Prin urmare, inainte de a actiona semnalizatorul pe un astfel de traseu, trebuie sa fi sigur că depasirile in acest locuri sunt permise. De asemenea, trebuie sa stii cate vehicule doresti sa depasesti si sa evaluezi daca este posibil, tinand cont de cat de drept este drumul din fata si cu ce viteza se deplaseaza vehiculele care urmeaza sa fie depasite. De asemenea, trebuie sa verifici daca ai o buna vizibilitate.

Cea mai frecventa greseala facuta de soferi, este ca distanta dintre ei si vehiculul pe care il depasesc sa fie prea mica. Daca se apropie prea mult de masina pe care vor sa o depaseasca, se limiteaza campul vizual la minimum. Atunci nu vor putea vedea un vehicul venind din sens opus. Iar daca cumva soferul din fata franează brusc, urmarile pot fi luate in considerare.

Prin urmare, inainte de depasire, pastreaza o distanta mai mare fata de masina din fata ta si abia apoi incearca sa treci pe banda opusa, pentru a te asigura ca nu vine nimic din fata, sau ca nu exista alte obstacole, de exemplu, lucrari de drum. Pastrarea unei distante mai mari este, de asemenea importanta, deoarece permite masinii sa accelereze inainte de a intra pe banda de circulatie din sens opus.

Bineinteles, inainte de a începe depasirea, trebuie sa te uiti in oglinda laterala si în oglinda retrovizoare si sa te asiguri ca nu esti depasit. Intotdeauna, daca soferul din spatele tau are deja lampa de semnalizare pornita, ar trebui sa-l lasi sa treaca. Acelasi lucru este valabil si pentru vehiculul pe care vrei sa-l depasesti. Daca are aprins semnalizatorul stanga, trebuie sa renunti la manevra de depasire.

Inainte de a incepe depasirea

– Asigura-te ca nu esti depasit;
– Asigura-te ca ai vizibilitate adecvata si spatiu suficient pentru a depasi, fara a impiedica traficul altor soferi;
– Asigura-te ca soferul vehiculului pe care doresti sa-l depasesti nu semnaleaza intenÈ›ia de a depasi, de a vira, sau de a schimba banda.

Depasire in siguranta

– Inainte de a depasi, trece masina intr-o treapta inferioara, porneste semnalizatorul, asigura-te ca poti depasi (aminteste-ti de oglinzi) si apoi incepe manevra;
– La depasiri, nu trebuie sa te uiti la vitezometru. Iti concentrezi toata atentia asupra observarii a ceea ce se intampla in fata ta;
– Trebuie sa conduci la o distanta laterala suficienta de vehiculului pe care il depasesti, pentru a nu-l atinge;
– Daca l-ai depasit deja pe cel mai lent din trafic, nu te reincadra pe banda prea devreme, altfel vei obstructiona calea soferului pe care tocmai l-ai depasit

Conform Codului Rutier, este interzisa depasirea unui autovehicul in urmatoarele situatii:
– La apropierea de varful unui deal;
– Intr-o intersecÈ›ie (cu exceptia intersectiilor circulare);
– In curbele marcate cu semne de avertizare;

Cu toate acestea, este interzisa depasirea tuturor vehiculelor:
– Pe si in fata trecerilor de pietoni si trecerilor pentru biciclete;
– Pe si in fata trecerilor de cale ferata si de tramvai;

Nu incetini dupa ce depasesti un vehicul

Accelereaza tot timpul, pana cand ajungi cu mult inaintea masinii pe care o depasesti. Prea multi soferi dau drumul la acceleratie si incetinesc in timp ce sunt inca pe partea opusa a drumului. Nu este momentul sa te gandesti la limitele de viteza și la consumul de carburant, ci depaseste pentru a o face cat mai repede si sa fi la o distanta sigură de masina depasita.

Intoarce-te pe banda ta

In acest moment de depasire, exista soferi care uita cu ce masina se deplaseaza, mai ales cei care au in spate o remorca sau rulota. Dupa ce masina a depasit lungimea vehiculului, acestia se intorc pe banda din dreapta, taie fata vehiculului depasit, fortandu-l sa incetineasca sau sa franeze. Nu fi unul dintre ei si realizeaza manevra corect.

Exista o regula generala de a nu reveni pe banda pana cand vehiculul pe care il depasesti nu este vizibil in oglinda retrovizoare din interiorul masinii. Daca intri pe banda imediat dupa ce depasesti o masina si apoi trebuie sa franezi, te vei pune in pericol atat pe tine, cat si pe soferul pe care l-ai depasit. Nu elibera acceleratia pana nu te afli din nou pe banda corecta. Numai atunci ar trebui sa incetinesti pana la viteza de croaziera admisa.

Ce sa faci cand esti depasit

Unii soferi considera ca a fi depasit este un semn de slabiciune. Prin aceasta gandire, ei provoaca multe situatii periculoase pe drum. Cu toate acestea, este normal sa fii depasit, fiindca intotdeauna va exista cineva pentru care esti doar un vehicul care se deplaseaza mai lent si trebuie depasit.

Cand esti depasit, este foarte important sa cooperezi cu vehiculul din spatele tau, pentru siguranta ta si a celor din jur. Nu opri soferul din spatele tau sa depaseasca, nu accelera, dar nici nu incetini brusc. Lasa-l pe celalalt sofer sa faca ce stie.

Daca observi o masina in oglinda retrovizoare care este gata sa depaseasca (sau a inceput deja sa faca o astfel de manevra), mentine viteza actuala. In niciun caz nu trebuie sa accelerezi, deoarece nu va schimba decizia soferului care depaseste, ci doar creste pericolul. De asemenea, nu incepe sa incetinesti, deoarece la depasire, soferul se poate razgandi si încerca sa se incadreze inapoi in spatele tau, mai ales cand vede un vehicul care vine din directia opusa.

Cand masina care te depaseste si-a terminat manevra, poti elibera usor pedala de acceleratie pentru a te asigura ca exista suficient spatiu intre tine si masina din fata.

Cand este posibil sa depasesti prin dreapta

Cel mai adesea depasim vehicule pe partea stanga, dar exista cateva exceptii cand aceasta manevra poate fi efectuata si pe partea dreapta. Depasirea pe dreapta nu este interzisa:
– Daca este vorba despre vehicule feroviare, cum ar fi tramvaiele;
– Pentru vehiculele care vireaza la stanga intr-o intersectie;
– Pe un drum cu doua sensuri, cand cel putin doua benzi duc intr-o singura directie;

Unde nu se poate efectua aceasta manevra:
– Daca depasirea este interzisa intr-o zona anume;
– Daca traversezi o trecere de cale ferata;
– La o trecere de pietoni (cu exceptia cazului in care traficul este directionat);
– La trecerile pentru biciclisti;
– Daca te apropii de varful unui deal;
– Daca trebuie sa traversezi o linie continua, sau o linie continuă dubla;

De final

E greu de crezut ca un articol auto despre o manevra atat de simpla cum este depasirea ar putea sa fie atat de lung, dar totusi, despre asta este vorba. Exista o multime de soferi care depasesc fara sa se gandeasca prea mult, iar din pacate, cel mai adesea, in astfel de situatii este prea tarziu sa mai i-a in calcul cum trebuia procedat.
Cum sa depasesti corect si in siguranta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact