Sari la conținut

Cuplare si decuplare rulota, un aspect care poate parea banal pentru unii, dar totodata o recomandare pentru cei care inca nu au tractat o rulota, dar doresc sa o faca. O cuplare si decuplare corecta a rulotei este foarte importanta pentru siguranta de care trebuie sa ai habar atunci cand detii o rulota.

Am dedicat un articol pentru Cablu de siguranta frana rulota si am explicat care este rolul lui, dar mai ales ce am patit intr-una din deplasarile facute cu ceva timp in urma. Asa cum am scris in respectivul articol, chiar daca exista posibilitatea sa ma repet, am avut destul de multe ocazii (placute sau nu), care nu au facut altceva decat sa-mi imbogateasca cunostintele. Este extrem de simplu sa citeste ceva undeva, dar intotdeauna practica este cea cate te indruma in mod real.

Exista destul de multi posesori de rulote cu experimenta legata de acest subiect cuplare si decuplare rulota si sunt sigur ca nu isi fac probleme. Cu toate acestea, uneori lucrurile pot merge prost destul de usor, fie din graba, fie din neglijenta.

Cuplare si decuplare rulota

Dupa aceaste scurta introducere, doresc sa punctez etapele premergatoare atasarii rulotei la masina, in ordinea care consider ca este bine sa fie urmata.

Cuplare

De regula este ideal sa fie doua persoane pentru a proceda cat mai usor la manevrele facute pentru cuplare rulota. Este destul de greu sa dai cu spatele si sa ajungi cu masina exact la punctul dorit, fara a te dirija cineva. Insa sunt si situatii in care se poate deplasa rulota si atunci este cu totul altceva.


* Ridica picioarele de sprijin de la rulota;
* Cu ajutorul rotii de sprijin ( altii o numesc si roata de manevra) pozitionata printr-o clema de fixare pe protap, ridica nivelul cuplei de la rulota pentru a fi peste nivelul carligului de remorcare;

* Sterge bine bila de la carligul de remorcare. Motivele acestei proceduri le-am postat in acest articol.
* Manevreaza usor masina spre rulota pentru o cat mai mica distanta intre cupla rulota si carlig remorcare;

* O data pozitionata masina, fixeaz-o prin accesarea franei de mana;
* Incearca si muta rulota astfel incat cupla sa fie pozitionata peste bila carligului de la masina;
* Dupa pozitionare cupla deasupra carligului de remorcare, actioneaza frana de mana de la rulota;

* Trage in sus parghia cuplei cu o mana si cu cealalta coboara rulota prin folosirea filetului de la roata de sustinere;
* Cand parghia de la cupla face un click, rezulta ca aceasta este atasata;

* Ataseaza cablul de siguranta frana de la rulota;
* Fixeaza stecherul cablului de alimentare la priza de la masina. Legat de acest aspect, trebuie avut in vedere ca acel cablu nu trebuie sa fie intins si bineinteles sa nu se frece pe pamant;
* Slabeste clema de fixare de la roata de sustinere, ridica roata si dupa care fixeaz-o la loc cat mai strans;
* Elibereaza frana de mana de la rulota;

Decuplare

Ai urmat pasii de mai sus, ai cuplat rulota, doresti si trebuie decuplata rulota de la masina, o data ajuns la destinatie, iata ce trebuie facut:

* Actioneaza frana de mana la rulota;
* Scoate stecherul cablului de alimentare;

* Elibereaza cablul de siguranta;
* Slabeste roata de sustinere din punctul ei de fixare, pentru o cat mai mica distanta fata de sol, dupa care fixeaz-o la loc, apoi coboar-o din filet pana cand roata atinge solul.

* Trage in sus maneta cuplei cu o mana, iar cu cealalta actioneaza rotirea filetului rotii de sustinere pana cand rulota se elibereaza;
* In final, cand rulota ta este acum libera si ai pozitionat-o, nu uita si actioneaza picioarele de sprijin pentru o cat mai buna fixare.

Daca este mai mereu recomandat atasarea de videoclipuri intr-un articol, iata unul care este dedicat acestui subiect de cuplare si decuplare rulota, sursa Youtube.
Cuplare si decuplare rulota

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂
Ramai conectat cu acest blog dedicat rulote, devino un urmaritor al paginii mele pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact