Curatare si lustruire geam rulota, pentru simplul motiv ca dupa o perioada de cativa ani, transparenta de la geamurile rulotei poate parea incetosata. Iar in plus de asta, se poate observa formarea multor zgarieturi si mici dungi. Toate acestea se pot rezolva, intr-o oarecare masura, urmarind randurile care urmeaza.
Material folosit la fabricare geamuri rulota
Geamurile rulotelor sunt realizate din sticla acrilica, adica din plastic. Din cat am descoperit pe net, acest plastic se numeศte copolimer acrilonitril stiren ester acrilic, pe scurt ASA. Acesta este un material ideal pentru fabricarea geamurilor de rulote si a celor de la case mobile, deoarece este caracterizat ca si rezistent la intemperii si la raze ultraviolete (UV), dur la impact si in mare masura rezistent la zgarieturi.
Aparitie deteriorarea geam rulota
Geamurile de rulota, fabricate din sticla acrilica necesita o ingrijire mai speciala. Multe produse obisnuite de curatare contin etanol, acetona sau benzen, fiind cei mai mari dusmani ai oricarui geam din sticla acrilica. Aceste substante reactioneaza cu materialul, provocand fisuri, lucru ce se intampla in principal in locurile in care geamul este tensionat, cum ar fi balamalele superioare sau incuietorile. Astfel apare varianta ca mai devreme sau mai tarziu, geamul sa trebuiasca sa fie inlocuit.
Pe langa acestea, mai sunt si situatiile cand un geam poate fi la un moment dat murdar, netransparent in totalitate si chiar zgariat. Se poate intampla oricand sa fie atinse tufisuri sau crengi joase de copaci, atunci cand rulota este tractata sau manevrata in natura. In multe din cazuri exista aparitia de dungi, dar uneori si zgarieturi pe geamul rulotei.
Un montaj necorespunzator al unui suport pentru biciclete in spatele rulotei poate provoca zgarieturi pe geamul din spate, fiind un alt motiv de deteriorare.
Apoi, se poate intampla ca husa de protectie folosita pentru a acoperii rulota iarna se deterioreze geamurile, deoarece husele pot avea un efect abraziv asupra geamurilor, prin miscari cauzate de vant.
Discutam acum cativa ani cu un dealer din Olanda care detinea si un service dedicat si imi zicea ca exista aparitia de fisuri pe geam cauzate de o curatare necorespunzatoare, mai ales cand rulota se spala la o spalatorie auto automata. Imi explica faptul ca o astfel de procedura poate zgaria un geam, datorita periilor rotative.
Curatare geam rulota
Inainte ca geamurile sa poata fi lustruite, acestea trebuie curatate in amanunt. Este important ca suprafata sa fie complet curata, mai ales ca daca nu se procedeaza asa, murdaria existanta poate fi ea cea lustruita, aspect care poate provoaca noi zgarieturi.
Sticla acrilica trebuie curatatฤ numai cu apa calduta si sapun lichid, sau cu un produs special de curatat sticla din plastic, deoarece agentii agresivi de curatare pot deteriora geamul, asa cum am mentionat mai sus. Dupa curatare, se limpezeste geamul cu multa apa curata. Printr-o simpla cautare pe Google, pot fi descoperite o intreaga varianta de solutii curatare.
Lustruire geam rulota
Dupa ce suprafata geamului a fost curatata temeinic, se poate incepe lustruirea.
Zgarieturile superficiale pot fi uneori indepartate cu ajutorul unei carpe moi, iar cele in profunzime nu pot fi indepartate si vor ramane permanent. La fel ca si in cazul solutiilor de curatare, exista si multi agenti de lustruire pentru sticla din plastic. Folosind o noua cautare pe Google, acestia pot fi descoperiti.
Curatare si lustruire geam rulota
Desigur, se poate curata si lustrui atat interiorul, cat si exteriorul unui geam. In cazul geamurilor mici, sau a locurilor greu accesibile, poate fi de ajutor daca se demonteaza geamul in prealabil.
In multe din situatii, lustruirea cu o masina de lustruit usureaza intodeauna munca. Exista chiar si lacuri care ar trebui prelucrate doar cu o masina de lustruit. Numai ca, cu un astfel de aparat se foloseste cu o viteza limitata, fiindca daca se roteste prea repede, se genereaza prea multa caldura prin frecare si se poate deteriora geamul.
Procedura folosirii unei lustruiri a geamului cu o masina de lustruit, poate fi urmatoarea:
– se aplica polish pe roata de lustruit a masinii si se intinde pe geam, fara ca masina sa functioneze;
– se porneste masina si se mentine o viteza a turatiei scazuta;
– se manevreaza prin miscari circulare si nu se pozitioneaza intr-un singur loc, ci pe intreaga suprafata;
Din discutia cu un specialist, am aflat ca aceasta procedura trebuie sa dureze cel putin 3-4 minute pentru fiecare geam, iar la final, se sterge pur si simplu excesul de pasta ramas pe geam cu o carpa din bumbac, sau cu o carpa curata si moale.
Sfaturi intretinerea geamuri rulota
– geamurile nu se sterg doar cu o carpa sau servetel. Praful in general si mai ales cel de nisip pot matui si zgaria plasticul;
– nu se utilizeaza detergenti pentru sticla cu aditivi abrazivi si/sau cei care contin alcool. Acest lucru poate face ca geamurile sa devina casante si sa se crape;
– este bine sa se evite contactul cu agenti de curatare a caroseriei, cum ar fi detergentii puternici sau silicon;
– nu se pun autocolante, etichete sau stickere pe geamuri. Acestea vor lasa adesea reziduuri de adeziv dupa ce sunt indepartate;
De final!
O curatare si lustruire geam rulota poate fi o procedura simpla, deoarece putinul timp si banii investiti, duc la un rezultat destul de multumitor. Pentru o cat mai buna claritate si un aspect normal al geamurilor, aceasta procedura trebuie repetata de fiecare data cand este necesar.
Peย Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! ๐