Deplasare in panta cu rulota

Deplasare in panta cu rulota, doresc sa fie un articol care sa vina in ajutorul posesorului de rulota, mai putin experimentat si care doreste sa descopere cat mai multe.
Scriam prin primavara anul trecut, despre Deplasare cu rulota si aduceam in discutie cateva caracteristici ce trebuie luate in seama.

Acum, am zis sa impartasesc si celor mai noi in materie de deplasare cu rulota trasa de un vehicul, despre cum sa faca atunci cand sunt nevoiti sa urce o panta ceva mai lunga si abrupta, situatie intalnita mai ales in deplasarile off-camping, dar si in alte imprejurari.
Scriu acestea, fiindca tendinta multora este de a accelera si de a distruge ambreiajul, gandirea de moment fiind ca trebuie fortat vehiculul pentru a face fata momentului. Total gresit!

ambreiajSfatul meu este sa nu se forteze motorul prin turatii mari si la comenzi severe ale ambreiajului in momentul demararii, ci prin incercarea de a urca  in zig-zag, prin virari stanga-dreapta, in limita unor turatii normale ale motorului si lucrat cu ambreiajul, pentru o asemenea deplasare.
Mare atentie insa, de a nu se vira de asa natura sa se ajunga la atingerea in colturi a rulotei de vehiculul ce trage.

urcare-panta

Aceasta metoda se poate aplica si in situatia cand pe terenul de deplasare este crescuta iarba, exista portiuni mlastinoase (namol), sau chiar atunci cand se coboara o panta abrupta, pentru a nu solicita frana la maxim, prin coborare cu frana de motor.

Toate acestea se pot realiza in functie de experienta fiecaruia, o experienta care se castiga in timp si la care se poate adauga zicala ce nu ocoleste pe niciunul, “nimeni nu se naste invatat”.
Drumuri bune tuturor!

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.