Sari la conศ›inut

Deplasare si tractare cu rulota


Deplasare si tractare cu rulota, prin a adauga cateva aspecte despre care consider ca trebuie sa se tina cont atunci cand se face, de catre cei neinitiati, la o deplasareaย cu masina atunci cand se tracteaza rulota. Totodata cred ca sunt binevenite pentru multi cei care inca nu au facut o astfel de „miscare cu rulota in spate”.

Am sa detaliez, atat cat ma pot face inteles, pentru a fi cat mai usor celor care au achizitionat de curand o rulota si inca nu au tractat vreodata una, prin a scrie in primul rand, dupa ce s-au efectuat cele scrise in articolulย Ghidul rulotistului incepator, despre cum se face plecarea din loc cu un vehicul care urmeaza sa tracteze si cateva randuri despre deplasare.

Verifica intotdeauna inainte de plecare

– cupla este cuplata corect;
– cablul de siguranta al franei de mana este bine fixat;
– stecherul este instalat corect si daca sistemul de lumini functioneaza;
– suporturile de sprijin sunt ridicate si roata de manevra este ridicata;
– frana de mana este lasata in jos;
– frigiderul este inchis corespunzator;
– usile la mobila, geamurile si trapele sunt inchise;
– oglinzile suplimentare sunt corect atasate si reglate.


Plecarea din loc

Despre plecarea din loc, sfatul meu este ca aceasta operatiune trebuie facuta lent, fara bruscari, fiindca mereu exista tendinta de a nu se protejaย ambreiajul, iar recomandarea este ca plecarea sa se faca doar printr-o eliberare lenta a pedalei si nu printr-un demaraj puternic si brusc.

Urcare panta

In momentul urcarii unei pante este recomandat a se face in cea mai mica treapta posibil si bineinteles cu ceva rabdare. Daca panta respectiva nu este foarte lunga, nu are rost schimbarea treptelor de viteza pana cand se finalizeaza panta respectiva. Pe timpul deplasarii cu rulota, ย se asculta „mersul” motorului, pentru a nu tura si forta masina.

Depasire cu rulota

Mare atentie la depasiri, fiindca acestea trebuie facute in larg, atat la intrarea in depasire, cat si revenirea pe banda de mers. Exista tendinta, datorita obisnuintei din trafic, de a uita de intreaga lungime a ansamblului si astfel pot apare evenimente neplacute, chiar avarii. Neaparat, in momentul reincadrari pe prima banda, dupa ce s-a efectuat o depasire, aceasta operatiune trebuie sa fie urmarita ย cu ajutorulย  oglinzilor suplimentare atasate la masina (vezi imagine).


Citeste si despre Depasire camioane cand tractezi rulota

Un alt aspect absolut de neglijat, este cel despre sa care am scris in articolulย Greutatea din rulota, referitor la depozitarea obiectelor din rulota, sa se faca in mod rezonabil, cat mai din centru spre fata, pe o parte si pe cealalta a rulotei, evitandu-se pe cat posibil amplasamentul obiectelor in partea posterioara.

Citeste si despre:ย Greutate rulota pe carligul de remorcare

Tot referitor la „tinuta” rulotei pe drum, este recomandat sa nu se execute virari, sau franari bruste.
Din experienta avuta, pot scrie ca asemenea lucruri nu duc la un final fericit. Personal nu am patit lucruri grave, darย cele traite si postate in articolulย Rulota in balans, cateodata m-a pun pe ganduri la un drum.

O alta recomandare despre care doresc sa scriu, este acea prin care atentionez sa nu se incerce deplasarea cu viteze mai mari de 80-90 km/ora, chiar daca exista impresia ca rulota este stabila la drum. Niciodata nu se stie cand poate apare o problema pe traseu. Nu detaliez, fiindca se intelege!

Trecerea peste denivelari, linii de tren, sau mai stiu ce gropi, intotdeauna se face cu viteza cat mai redusa, deoarece este posibil ca sistemul de cuplare sa poata ceda datorita uzurii, sau chiar din neglijenta atunci cand s-au cuplat si nu s-a verificat. Datorita rotii de manevra (sustinere), care s-ar putea sa aiba ย contact cu solul, daca nu a fost ridicata si fixata inaintea deplasarii, exista riscul desprinderii rulotei din carligul de remorcare. Acesta fiind un aspect ce trebuie sa i se acorde o atentie prioritara.

Deplasare si tractare cu rulota

Sunt constient ca acestea sunt discutii par simple, banale si nu practice, insa consider ca atat timp cat se afla si se cunosc aceste cateva amanunte, cu atat cei care sunt la inceput si incearca sa se deplaseze cu rulota, vor incerca sa tina cont de ele. Multora (cu referire la cei care detin de ceva timp o rulota) li se par lucruri firesti, dar trebuie sa inteleaga ca exista un inceput pentru toti si „nimeni nu se naste invatat”. Experienta traita si convorbirile telefonice cu multe persoane, m-au determinat sa scriu un asemenea articol.

Astept comentarii referitoare la aceste informatii, chiar si alte sfaturi utile ale celor care au capatat ย experienta de-a lungul timpului, fiindca cu siguranta oricare sfat este binevenit.
Drumuri bune tuturor!

Indragesti acest hobby dedicat rulote si doresti sa afli cat mai multe? Aboneaza-teย la canalulย Youtube BlogRulote si urmareste videoclipuri cu rulote second, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc rulote second de vanzare descoperit in Germania.
Deplasare si tractare cu rulotaDeplasare cu oglinda rulota

Peย Facebookย ai dat Like? Poate nu dai!!ย  ๐Ÿ˜‚

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact