Sari la conținut

Despre oboseala la volan, articol scris datorita unui coleg inregistrat pe Forum Rulote, care a deschis un subiect legat de “dusmanii” soferilor. Inclin sa-i dau multa dreptate, avand in vedere ca exista atatia factori care devin dusmanii nostri: alcoolul, viteza, neatentia si mai ales oboseala la volan. Cei care au mai citit prin acest blog, au observat ca fac multe drumuri “afara” si asa cum scriam in blogul despre rulote, incerc sa scriu cateva randuri despre itinerarul si aventurile avute la volan.

Am sa incerc sa descriu, fara lux de amanunte, cateva din putinele evenimente legate de acesti factori (dusmani) care pot duce cateodata la finalizari ce nu si le doreste nimeni. Am sa incep cu capitolul “oboseala”, care pentru mine este dusmanul numarul unu.

De ce spun asta?
Fiindca orice deplasare a mea, afara ma refer, nu este mai mica de 4200 de kilometri. Aceasta distanta o parcurg in maxim patru zile, poate in trei zile si jumatate. Mereu ma deplasesz la puncte bine stabilite si nu imi pierd vremea cu alte probleme ce nu imi prezinta interes, de acea distanta si timpul sunt calculate mereu.

Despre oboseala la volan

Oboseala poate fi cauzata de cativa factori ce trebuie luati in considerare si care trebuie cunoscuti:
– lipsa somnului;
– consumul de alcool;
– condusul folosind pilotul automat;
– vremea ploioasa;
– peisajele plictisitoare;
– sunetul facut de anvelopele vehiculului;
– temperatura existenta in habitat;

Care pot fi simptomele pentru o stare de oboseala

Se pot enumera destul de multe, insa trebuie punctate cateva considerate esential si anume:
– in primul rand somnolenta la volan;
– instalarea neatentiei;
– scaderea capacitatii de reactie;
– ezitarea de mentinere a benzii de rulare;
– nepastrarea distantei corecte fata de un autovehicul din fata;
– cascatul in mod continuu;
– ratarea observarii unui semn de circulatie;
– halucinatii;
Mai trebuie cunoscut faptul ca o data ce oboseala trece de un anumit nivel, organismul incepe sa cedeze, aparand astfel riscul real de adormire.

Dar, sa revin la oboseala.
Cea mai concludenta etapa neplacuta care am avut-o si pe care mi-o amintesc la fiecare drum de intoarcere catre casa, a fost intr-o vara acum trei ani. Era prin luna august, caldura mare, orele doua dupa amiaza, iar eu veneam catre tara si eram singur in masina care tragea o rulota second hand.

La un moment dat, m-am trezit cu masina pe banda trei de mers, multi probabil cunosc faptul ca orice vehicul care tracteaza o rulota trebuie sa mearga pe banda unu, exceptie facand la depasiri. Practic, pur si simplu, am adormit cu ochii deschisi, cateva secunde.

Mai auzisem relatari din acestea referitoare la atipirea pentru cateva secunde fara sa-ti dai seama, dar nu le-am bagat in seama. Am avut o sperietura de moment, am realizat ce mi s-a intamplat si i-am multumit lui D-zeu ca nu a fost trafic la acea ora pe respectiva autostrada.

Ce am dedus ca trebuie sa tin cont este faptul ca nu imi mai “fortez” corpul si mereu cand simt ca oboseala este in zona, incerc sa trag intr-o parcare si sa inchid ochii pentru cateva minute. Incerc mereu sa iau cu mine pe cineva cunoscut, amator de plimbare, atunci cand am posibilitatea. Intotdeauna cand este cineva cu care poti dialoga, timpul si drumul spre casa trece mai usor.

Care pot fi rezolvarile unei stari de oboseala

– evitarea folosirii pilotului automat (cruise control);
– consumul de lichide constand in cafea si/sau ceai verde;
– mic consum de ciocolata neagra;
– ridicarea volumului la radio;
– setarea unei temperaturi joase in vehicul;
– pauze facute dupa 2-3 ore de condus;
– exercitii fizice de înviorare;
– odihna constand intr-un somn de 15 – 20 de minute;
– conducerea alternativa daca sunt mai multi soferi in vehicul;

De final

Concluzia este ca atunci cand incepi sa observi primele semnele de oboseala, cauta si gaseste o zona linistita in care poti dormii in siguranta. Chiar si un somn de cateva de minute te poate improspata suficient pentru a conduce pe mai departe in conditii reale de siguranta. Nu uita ca o clipa de neatentie poate sa produca o adevarata tragedie.

Sper sa fie invatatura de minte pentru multi cei care se cred “viteji”  (asa cum ma credeam si eu) si care au sloganul “asa ceva nu mi se intampla mie”.
Bafta tuturor!
Despre oboseala la volan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact