Mersul cu spatele cu rulota este o abilitate esentiala pentru orice posesor. Fie ca parchezi intr-un camping, manevrezi in spatii inguste sau ajustezi pozitia rulotei, este important sa faci aceste manevre in siguranta. Pe langa evitarea situatiilor neplacute, controlul corect al rulotei in mersul inapoi previne accidentele si protejeaza atat rulota, cat si masina care tracteaza.
Am cunoscut o persoana care-i transpirau palmele doar cand se gandea la mersul cu spatele cu rulota. Nu trebuie ingrijorare, fiindca, cu putina practica, se va reusi intr-un final. Oricand pleci la drum cu rulota, vei intalni situatii in care va trebui sa manevrezi cu spatele, fie intr-un camping, fie pe o strada sau intr-o parcare. De aceea, e bine sa exersezi din timp. Din fericire, exista cateva sfaturi simple care te vor ajuta sa mergi cu spatele cu rulota cu mai multa incredere.
Mersul cu spatele cu rulota
Acel curs „fa-o singur”, te va ajuta sa inveti pasii de baza pentru mersul cu spatele cu rulota. Cauta o parcare mare si exerseaza manevre fara graba si tine cont de trei reguli esentiale:
– mergi incet;
– corecteaza directia cu miscari scurte ale volanului;
– fii mereu atent la traiectoria rulotei;
Asadar, inainte de oricare manevra de dat cu spatele, asigura-te ca ai reglat corect oglinzile suplimentare, pentru a vedea clar rulota din ambele parti. Verifica si ideparteaza orice obstacole din calea de mers inapoi si asigura-te ca locul in care mergi cu spatele este liber si suficient de mare pentru a incapea rulota. In momentul cand vei da cu spatele, trebuie sa conduci nu incet, ci foarte incet, eliberand cate putin pedala de ambreiaj. Apasa pedala ambreiajului cand doresti sa reduci viteza si uita de pedala de frana. Ambreiajul iti permite sa variezi viteza fara a fi nevoie de accelerare.
Daca vei dori sa conduci in linie dreapta cu rulota in spate, masina trebuie sa fie exact in fata rulotei, in linie cu aceasta, astfel incat sa fie manevrata inapoi cat mai drept. Daca observi ca rulota deviaza de la linia dreapta, nu vira prea mult, un sfert de tura poate fi suficient pentru o mica corectie. Continua sa dai cu spatele foarte incet, nu schimba brusc pozitia volanului si fii cu ochii pe oglinzi pentru a vedea daca miscarea volanului modifica privirea din oglinzi. Cand oglinzile suplimentare sunt reglate corect, vei observa mai mult o laterala din rulota si vei putea redresa.
In momentul unei scurte deplasari cu spatele si rulota se abate intr-o parte, vireaza in directia opusa celei in care merge rulota: daca rulota se deplaseaza la stanga, roteste volanul spre dreapta si invers. Foloseste miscari mici si controlate ale volanului, pentru a evita supravirarea. Fii in permanenta cu ochii pe ambele oglinzi laterale pentru a urmari pozitia si miscarea rulotei.
Pentru a recunoaste si corecta din timp chiar si cele mai mici abateri de la directie, este important sa exersezi dinainte. Este suficient sa incerci o data pentru a intelege cum reactioneaza rulota, motiv pentru care intotdeauna antrenamentul practic este recomandat. Si nu uita! Mentine o viteza constanta si lenta pentru a asigura un control cat mai bun.
Greseli frecvente la mersul cu spatele cu rulota si cum sa le eviti
Supravirarea volanului
Rotirea prea brusca sau exagerata a volanului poate provoca miscari rapide si dificile de controlat.
Foloseste miscari lente si precise ale volanului.
Neglijarea oglinzilor
Neacordarea atentiei suficiente oglinzilor creeaza unghiuri moarte periculoase.
Verifica oglinzile des si ajusteaza-le corect inainte de manevra.
Grabirea manevrei
Actionarea prea rapida creste riscul de greseli.
Fii calm si parcurge manevra in ritmul tau, fara graba.
De final
Prima data, mersul cu spatele cu rulota poate parea dificil, dar cu putina practica, vei prinde rapid incredere. Curand, vei reusi din prima si poate chiar vei impresiona alti rulotisti fara sa-ti dai seama.
Incearca si exerseaza in spatii largi, gaseste o zona deschisa, cum ar fi o parcare goala, unde te poti obisnui in liniste cu manevrele. Incearca sa fii rabdator, fara nervi si nu te grabi. Stapanirea mersului cu spatele cu rulota se castiga in timp si cu multa practica, mai ales ca nimeni nu se naste invatat.