Sari la conținut

Nu tine picioarele pe bord la masina

Nu tine picioarele pe bord la masina, un lucru care nu trebuie niciodata facut, deoarece efectele sunt drastice, chiar daca poate parea o pozitie confortabila. O calatorie lunga cu masina este adesea plictisitoare pentru pasagerii care, incercand sa gaseasca cea mai confortabila pozitie, isi pun picioarele pe bordul masinii, sau le scot pe geam, in timp ce stau intinsi pe scaun in dreapta, sau pe bancheta din spate.

In timpul deplasarilor, nu suntem putini cei care am putut observa pasagerii altor masini care calatoresc cu picioarele sprijinite pe bordul masinii, sau in afara ferestrei. Este acel aspect legat de dorinta de a combate disconfortul, asociat cu deplasarea pe termen lung in pozitie sezand. Atunci cand nu facem opriri regulate pentru a indrepta corpul, el incepe sa ceara ca unele parti sa fie repozitionate.

Schimbarea pozitiei corpului aduce usurare si chiar are un efect bun asupra sanatatii (imbunatatirea circulatiei sangelui), dar care se poate termina printr-o tragedie dintr-un motiv atat de minor. Cu siguranta, este posibil ca si tu sa ai tendinta de a sta cu picioarele pe bordul masinii, atunci cand esti in dreapta. Doar ca, acest lucru nu este deloc indicat si exista o serie de riscuri la care te expui, fara ca macar sa le stii.

* Picioarele pe plansa de bord sau din afara geamului masinii, reprezinta un mare risc in cazul unui accident rutier sau al unei franari bruste;
* Pasagerii care calatoresc in acest mod, adesea nu poarta centurile de siguranta, sau o procedeaza in mod gresit, ceea ce nu face decat sa mareasca riscul;
* In cazuri extreme, un airbag al pasagerului care explodeaza, nu numai ca poate rupe oasele picioarelor persoanei care tine picioarele pe plansa de bord, dar poate forta deplasarea genunchilor catre craniu.

Atat centurile de siguranta, cat si airbag-urile, sunt concepute pentru a proteja pasagerii din masina de efectele unei coliziuni. Cu toate acestea, o pozitie incorecta poate dauna pasagerilor. Airbag-ul este conceput astfel incat sa opreasca corpul, care se directioneaza in fata in cazul unui accident. Aceasta inseamna ca sistemul trebuie sa reactioneze literalmente in fractiuni de secunda.

Si el reactioneaza, iar un airbag activat, ca urmare a exploziei pirotehnice, se deschide in 40 de milisecunde cu o viteza de pana la 300 km/ora. Deci puterea este foarte mare. Daca perna airbag-ului loveste picioarele pozitonate pe bord, le va lansa ca o catapulta, iar consecintele unui pasager depind de mai multi factori precum viteza, greutate, fixarea centurii de siguranta. Un astfel de soc poate duce la ruperea picioarelor, luandu-se in considerare si fracturile deschise.

Pe langa astfel de consecinte, pasagerul risca si leziuni grave ale coloanei vertebrale, prin rupere sau deteriorare a maduvei spinarii. Sunt posibile deasemenea si leziuni faciale.

Picioarele scoase pe geam

Sa-ti scoti picioarele pe geam la masina poate avea consecinte dezastruoase pentru sanatatea ta. Nu doar accidentele rutiere in care explodeaza airbag-urile sunt periculoase pentru cei care doresc sa tina picioarele pe bord. Franarea rapida este un risc, drept urmare pasagerul care calatoreste in acest fel poate aluneca rapid de pe scaun si se poate pozitiona pe podeaua masinii, cu picioarele ridicate. Aceasta pozitie in sine este destul de incomoda si poate afecta coloana vertebrala, iar daca soferul nu franeaza la timp si are loc o coliziune, aceasta pozitie poate fi fatala.

Nu tine picioarele pe bord la masina

Este adevarat ca majoritatea masinilor moderne au airbag-uri instalate nu doar pentru soferi, ci si pentru pasageri, dar in acest caz nu este o oportunitate pentru iubitorii de a se deplasa cu picioarele pe bord. Dupa cum se stie si s-a dovedit, daca are loc o coliziune, airbag-ul care explodeaza va ridica picioarele pasagerului, oasele din picioare vor fi rupte in mai multe locuri, iar in cazuri extreme, la un astfel de soc, genunchii se pot lipi de capul pasagerului.

Cand se fac deplasari lungi cu masina, merita sa ne amintim si despre alte reguli care ne vor permite sa ramanem mai mereu in siguranta in cazul unui accident. Rezolvarea este fixarea centurilor de siguranta. Nu te culca pe scaun coborand spatarul, deoarece corpul tau poate aluneca de sub centura de siguranta în caz de accident. Tetiera trebuie reglata corect, deoarece abia atunci isi va indeplini rolul in cazul unui impact din spate. Avand in vedere aceste cateva reguli simple, uneori se pot evita adevaratele tragedii.

Concluzie

Nu este interzis ca un pasager sa puna picioarele pe bord, insa, cu toate acestea, nu este niciodata recomandat sa permiti asta ca si sofer. Pentru a creste siguranta si confortul pasagerilor, un sofer care parcurge un traseu lung, ar trebui sa opreasca din cand in cand in locurile desemnate si sa le permita sa faca miscare cateva minute. Dupa intoarcerea la masina, toata lumea ar trebui, desigur, sa poarte centurile de siguranta.

Nu tine picioarele pe bord la masina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact