Recuperarea taxei auto

Stire privind recuperarea taxei auto pentru craioveni si nu numai.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat recent nelegala taxa de poluare auto instituita de Romania în 2012.
Curtea a considerat ca legislatia romaneasca incalca art. 110 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), facand discriminare intre autovehiculele noi si cele second-hand, deja inmatriculate într-o tara membra UE.
Ordonanta CJUE (Luxemburg, 3 februarie 2014) spune ca „art. 110 trebuie interpretat în sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajează punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie, avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata naţionala“. Acest text se refera la dubla impunere în materie fiscala. Sa spunem ca eu intentionez să-mi cumpar un autoturism din Germania. Acel autoturism a fost înmatriculat deja în Germania şi va fi second-hand în Romania. Statul mă obligă pe mine să platesc inca o data acea taxa de inmatriculare pentru a circula cu acel autoturism în România.
La acest lucru se refera art. 110 din TFUE.
Taxa aceea a fost platită o data. Nu mai poate fi perceputa a doua oara.
Romania versus justiţia UE
Imediat după aparitia hotararii CJUE, statul a reatţionat. Pe 28 februarie 2014, a publicat în Monitorul Oficial (MO) o ordonantă de urgenta (OUG nr. 8/2014) prin care esalonează pe cinci ani restituirea taxei auto caştigata în instante.
Textul spune ca „plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoreşti avand ca obiect restituirea taxei de poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pană la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora“ (art. XV, alin. 1).
Conform art. XV alin. (2), cererile de restituire se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata tranşelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de Administratia Fondului de Mediu (AFM).
Viorel Ghencea, purtatorul de cuvant al Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Dolj, a explicat ca multi craioveni au venit sa întrebe despre restituirea taxei auto, dar că deocamdata nu se intamplă nimic din cauză ca regulamentul de aplicare a OUG nr. 8/2014 nu a aparut înca. „Dacă cineva are o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, poate merge la un executor judecătoresc”.

Sursa

 

Ultima actualizare in

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.