Reguli si sfaturi tractare rulota, un articol care sa vina in sprijinul celor care doresc sa afle ce si cum pot remorca o rulota cu masina pe care o detin. Este o postare venita in urma unor multe comentarii descoperite pe retele de socializare, iar asa cum am mai scris si doresc sa mai mentionez inca o data, niciodata nu voi face comentarii la astfel de postari.
Motivul este unul singur, si anume, oricare dintre respectivele texte scrise vor dispere in flux, iar un comentariu la un articol in BlogRulote va fi mereu prezent.
Mai este scris un articol legat de aceste subiect reguli si sfaturi tractare rulota si intitulat Deplasare si tractare cu rulota, dar consider ca la vremea respectiva (in 2014) am postat ceva sumar, de acea este bine sa aduc la cunostinta cateva completari.
Respectarea a cateva reguli si sfaturi, afisate prin randurile care urmeaza in acest articol auto, te pot ajuta sa tractezi o rulota intr-un mod sigur si eficient, asigurand ca poti sa ai o experienta de calatorie placuta si lipsita de incidente. Tractarea unei rulote pentru prima data poate fi o sarcina complicata, dar respectarea unor indicatii, poate face experienta mult mai sigura si mai placuta.
Greutatea si dimensiuni rulota
Asigura-te ca ai informatii precise cu privire la greutatea si dimensiunile rulotei care urmeaza sa fie tractata. Totodata, verifica capacitatea de tractare a masinii si asigura-te ca aceasta este adecvata pentru rulota pe care intentionezi sa o tractezi.
Raportul de greutate dintre masina si rulota este crucial. Rulota ar trebui sa fie mai usoara decat masina care o trage. Daca rulota este prea grea, poate afecta stabilitatea masinii in timpul virajelor sau la rafale de vant. Verifica greutatea reala a rulotei incarcate, inclusiv accesorii si echipamente adaugate.
Conducerea in siguranta
Respecta intotdeauna limitele de viteza si tine cont de distanta de oprire in caz de urgenta si asigurte ca ai unghiuri mari de vizibilitate si ca vederea prin oglinzile suplimentare este clara.
Verificare preventiva
Efectueaza verificari asupra echipamentului de tractare al masinii, dar si al rulotei, pentru a te asigura ca sunt in stare buna de functionare, prin aspecte care pot sa prevena defectiuni sau alte probleme neasteptate in timpul calatoriei.
Cadrul legal
Asigura-te ca respecti reglementarile legale privind greutatea maxima de remorcare. Masina nu poate tracta mai mult decat greutatea specificata pe certificatul de inmatriculare. Daca ai permis de conducere B, limitele sunt importante.
Puterea de tragere a motorului
Verifica capacitatea motorului masinii tale. Nu depasi limita de remorcare specificata pentru a evita probleme de siguranta.
Reguli si sfaturi tractare rulota
Pentru descoperii despre cum se poate tracta o rulota, trebuie avute in vedere trei aspecte, fiind cele care determina ce rulota poti sa tractezi. Acestea sunt:
* Greutatea;
* Cadrul legislativ;
* Puterea de tragere a motorului;
Sa le luam pe rand, mai ales ca daca esti la inceput si nu ai experienta in conducerea si tractarea unei rulote, este bine sa fie studiate cu atentie randurile care urmeaza.
Greutatea
Raportul de greutate dintre o masina si rulota incarcata, este destul de important pentru o conducere confortabila si sigura. Trebuie stiut ca o rulota cu cat este mai usoara, cu atat mai bine. Daca rulota este (prea) grea in raport cu masina, atunci rulota va avea influenta asupra cursului masinii. ÃŽn cazul unei miscari neasteptate a directiei sau al unei rafale de vant, masina are o greutate (prea) mica pentru a tine rulota sub control si incepe sa balanseze.
Nu am auzit sa fie specificata o greutate maxima de remorcare absolut sigura, pentru ca depinde mult de modul de utilizare si viteza cu care urmeaza sa se conduca. Exista doar o regula simpla si anume, rulota incarcata nu trebuie sa fie mai grea decat greutatea proprie a vehiculului care trage.
Este importanta cunoasterea reala a greutatii rulotei in stare încarcata. Nu doar ca o rulota cantareste adesea mai mult decat este mentionat pe acte, dar conteaza si toate accesoriile cu care este dotata sau utilata. De exemplu un sistem mover cu baterie si un aer conditionat, pot cantari cu usurinta 100 kg in plus. Dar si multe alte lucruri marunte, care adunate la un loc, se completeaza la greutatea totala a rulotei.
Cadrul legislativ
Cadrul legislativ se refera la ceea ce masina are voie sa tracteze si la ce poti conduce tu, in calitate de sofer.
Astfel, conform legii, masina nu poate remorca mai mult decat greutatea maxima de remorcare (cu sistem franare) mentionata pe certificatul de inmatriculare. Din cate cunosc, toate rulotele au propriile sisteme de franare, deci greutatea fara un astfel de sistem nu este importanta.
Daca detii un permis de conducere BE sau categoria B96 extins, nu exista restrictii, dar daca ai doar permis de conducere B, greutatea maxima admisa de incarcare a masinii plus cea a rulotei nu poate depasi 3 500 kg (cu exceptia cazului in care rulota nu poate cantari mai mult de 750 kg).
Astfel, trebuie stiute si urmatoarele aspecte:
~ Categoria BE iti permite sa conduci un vehicul din categoria B plus o remorca. Masa maxima autorizata a ansamblului poate depasi 4 250 kg;
~ Categoria B96 extins permite sa conduci un vehicul din categoria B plus o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 kg, dar ansamblul sa nu depaseaca 4 250 kg;
Puterea de tragere a motorului
Masinile de generatii mai noi au toate suficienta putere de tractiune pentru a tracta o rulota, insa in functie de planurile de calatorie, cum ar fi pe un traseu de munte, este bine sa ai in vedere ca poti sa conduci confortabil si sa nu ai o oarecare rezerva de putere de tragere.
In situatia detinerii unui autovehicul slab motorizat, este inteligent sa alegi o rulota cat mai potrivita, avand in vedere ca greutatea este deosebit de importanta. Ideal este sa optezi pentru o rulota cu o rezistenta la aer mai mica, ingusta si joasa.
Performanta unui motor este suficienta prin modul de utilizare al fiecaruia, mai ales ca un condus cu o viteza mai mare de 90 km/ora, nici nu este recomandata.
Aspecte de luat in considerare la tractare rulota
Avand in vedere ca tractarea unei rulote pentru prima data poate fi o sarcina complexa si solicitanta, este important sa luam in considerare urmatoarele aspecte:
Sfaturi pentru facilitarea tractarii rulotei
Tractarea unei rulote pentru prima data, poate fi dificila pentru multi soferi, insa cu practica si atentie, aceasta, cu siguranta, poate deveni o sarcina mai usoara. Iata cateva sfaturi care merita atentie si de care este bine sa se tina cont.
Inainte de a pleca la drum, exerseaza manevrele de tractare intr-un spatiu liber si sigur, fapt prin care intelegi modul in care masina raspunde la comenzi si te obisnuiesti cu manevrarea rulotei in curbe si la depasiri.
Stabileste o rutina de verificare a legaturilor si a sistemului de cuplare, inainte de fiecare calatorie, prin verificare a cablurilor, franele si luminile, pentru siguranta si functionare corecta.
Fii atent la distanta de oprire si asigura-te ca realizezi o conducere cu o viteza care sa permita evitarea unor probleme in trafic. Distanta de oprire a unui vehicul care tracteaza o rulota este mai mare decat cea a unui vehicul obisnuit.
Utilizeaza corect oglinzi suplimentare pentru a avea o vizibilitate mai buna a zonei din spate a rulotei. Oglinzile suplimentare permit sa ai o imagine mai completa a traficului din spate si sa previ orice pericol.
Planifica-ti in avans opriri regulate pentru a te odihni si a verifica conexiunea si functionarea echipamentului. Este important sa fii odihnit si concentrat pentru a asigura o conducere sigura.
De final
Desi toate cele scrise ar putea fi greu interpretate, in special pentru un incepator, vor deveni uzuale pe parcursul deplasarilor, deoarece fiecare va gandi ca multe din cele cunoscute sunt pentru a asigura siguranta fiecaruia.
Iata si cateva sfaturi generale de care trebuie tinut cont oricand vei tracta o rulota:
– Condu intotdeauna adaptat la conditiile de drum;
– Utilizeaza un cantar pentru protap necesar distribuirii greutatii pentru mai mult control si performanta;
– Verifica anvelopele pentru orice uzura, mai ales daca ai fost pe un traseu off road;
– Asigura-te ca roata de sprijin este ridicata si toate geamurile si trapele sunt inchise;
– Verifica cablul de frana la fiecare deplasare;
– Verifica regulat sistemul electric, constand in semnalizari si stop pe frana;
O indrumare de final, este ca inainte de a cumpara o rulota, sau chiar daca detii una, acceseaza si acest link si realizeaza un calcul. Recomandat este sa folosesti browserul Google Chrome pentru a fi ajutat cu traducerea paginilor.
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😉