Sari la conținut

Sfat achizitie rulota, solutia ideala de a scapa de grija cazarii, fiind cel mai convenabil mod de a calatori ieftin si aproape oriunde se doreste. Deoarece rulotismul devine de la an la an o adevarata pasiune, este bine sa fie cunoscute unele criterii de achizitionare, cu avantajele/dezavantaje oferite. Atunci cand se cumpara o rulota, trebuie avut in vedere ca este o investitie serioasa si este bine sa fie cunoscute cateva aspecte de care sa se tina cont.

Sfat achizitie rulota

Ca prim sfat, cand mergi sa cumperi rulota second hand pentru prima data, este recomandat sa fi cu cineva care se pricepe cat de cat despre ce inseamna un astfel de vehicul. Trebuie cercetata piata de vanzari rulote si descoperit acel model care sa intruneasca cerintele dorite: tara de resedinta, marca, an fabricatie si greutate proprie, numar spatii odihna, optiuni suplimentare, etc.

Tara de resedinta

Un aspect deloc de neglijat, este locatia de unde este procurata rulota. Daca se achizitioneaza din tara, pretul va fi ceva mai crescut in comparatie cu una care este afisata spre vanzare in alte tari. Mare atentie la rulote aduse din Anglia, la modul ca sunt extrem de cosmetizate si dotate, dar si cu probleme de infiltratii datorita climei. Se face referire la cele fabricate pana in anii 1997-1998.

Sa nu se inteleaga ca in celelalte tari, rulotele sunt perfecte. Nici vorba! Niciodata imaginile postate intr-un site, nu vor afisa realitatea de la fata locului. Doar ca trebuie atentie si cercetata piata cat mai in amanunt si daca se poate direct, prin vizionarea de cateva marci.

Marca rulota

Pe acest subiect este ceva de scris, fiindca parerile sunt impartite, deoarece piata de vanzari rulote este mai mereu plina de diferite marci si modele. Exista persoane, putine la numar, care fac recomandarea de achizitionare a marcilor de rulote englezesti, insa, marea majoritate a cunoscatorilor, fac trimitere catre marcile de rulote germane. Aceasta trimitere are in vedere ca exista mai mereu o diferentiere in lucratura si materiale folosite, marcile Fendt, Knaus, Hobby, Tabbert, avand cel mai mare numar de unitati vandute.


An fabricatie si greutate proprie

Ca si sfat achizitie rulota in general, nu conteaza asa de mult vechimea, intrucat este folosita sezonier, dar nu este bine sa fie cumparata una mai veche de 1990. In functie de bugetul dorit pentru investitie, sa va cauta cea care sa se incadreze in suma detinuta. Exista o varietate de site-uri dedicate si din care se poate trage concluzii referitoare la preturi.

Recomandarea facuta este ca o rulota ce se doreste a fi achizitionata sa se incadreze intre anii 1996-2002. Sunt anii in care rulotele au fost fabricate pentru a intruni mai multe cerinte. Cu referire la lucratura mobilei si mai ales la greutatea proprie a unei rulote. Putini potentiali posesori de rulota cunosc faptul ca rulotele fabricate intre anii 1982-1998, detin o greutate proprie redusa, 800 kg-1100 kg, in comparatie cu modele fabricate dupa acesti ani.

S-a ajuns ca in prezent, o rulota sa detina o greutate proprie si de 1500 kg, sau chiar 1800 kg.
Legat de acest subiect, exista un site dedicat care vine in ajutorul celor ce doresc sa afle care este raportul dintre vehiculul tragator si rulota. Acest calcul se poate realiza accesand Performanta tractiune autoturism cu rulota, sau Towcar.info
Trebuie mentionat ca o masina care tracteaza o rulota va consuma cu aproximativ 20%-30% mai mult combustibil, mai ales in functie de stilul de condus al soferului.

Numar spatii odihna

Urmatorul criteriu in achizitionare este optiunea numarului de spatii de odihna dintr-o rulota, in functie de numarul membrilor din familie si mai ales de varsta acestora. Recomandarea este ca o rulota sa detina doua astfel de spatii, deoarece este mult mai practic ca unul din spatii sa fie destinat pentru servirea mesei, celalalt fiind folosit ca spatiu de somn. Ideal pentru o familie cu doi copii, sunt rulotele cu doua spatii, in care unul cu paturi suprapuse, fiind ideal.

Optiuni suplimentare

Majoritatea posesorilor de rulote doresc ca rulota sa fie cat mai optionala si multi le doteaza cu fel de fel de accesorii: panouri solare, sisteme mover, antene satelit, cort sau terasa. Sunt optiuni care costa, pretul este diferit in momentul unei achizitii de rulota, doar ca trebuie stiut ca aceste optiuni se pot upgrada in timp si nu este obligatoriu cumpararea unei rulote cu astfel de dotari. Totodata trebuie adus la cunostinta faptul ca exista varianta ca unele rulote sa nu detina cort sau terasa, cu precadere la rulote  englezesti, pe cand la rulote europene, cu precadere Olanda, cortul este ceva normal.

Mare atentie

Interes sporita la infiltratii si la fisurile din caroserie, aceste aspecte fiind observate prin deschiderea tuturor dulapurilor suspendate (mobila), ce se afla in interiorul fiecarei rulote. Refuza categoric o rulota cu miros de mucegai (sfoiag), indiferent de spusele sau ce indicatii le poate aduce cel care vinde.

Se stie ca mucegaiul o data patruns, nu este posibil sa dispara, decat prin inlocuirea peretilor, fapt care nu cred ca ar putea bucura pe careva. Verificarea instalatiilor din interior (pompa de apa chiuveta bucatarie si toaleta, sistemul de caldura, frigider), se poate efectua doar daca exista conectare la o sursa de curent, iar butelia dispune de gaz. In special, pentru verificarea frigiderului, proba se poate face cu gazul din butelie. Atentie insa, nu se va proceda la o racire imediata, fiindca aceasta se realizeaza dupa circa a 40-50 minute.

Exista posibilitatea ca datorita dorintei arzatoare de a achizitiona o rulota, mult potentiali cumparatori sa neglijeze aceste aspecte, sau sa nu verifice aceste detalii extrem de importante. Toate recomandarile prezentate mai sus poate fi  considerata o descriere sumara, nu in detaliu, dar care poate duce la economisirea de bani si de a se evita neplacerile ce pot apare la o rulota second hand.

Toate acestea fac referire la sfaturi achizitie si se spera ca duc la bucuria de a descoperii natura si de a fi totodata si in siguranta! Se asteapta comentariile celor care detin o rulota si intrebari ale potentialilor rulotisti, deoarece sunt atatea si atatea de adaugat, acte, formalitati, adrese, etc. Pagina de comentarii este deschisa si este la dispozitia fiecaruia referitor la acest articol.
Sfat achizitie rulota

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact