Sfaturi achizitie rulota din Olanda, consider ca sunt binevenite si astfel se pot afla cateva aspecte de care sa se tina cont atunci cand se cumpara o rulota.
De ce am decis sa scriu acest articol?
Deoarece in ultima perioada, mai precis in ultimile doua luni, am fost contactat telefonic direct din Olanda de catre persoane pe care deja le-am indrumat inainte de a face o astfel de deplasare, insa spre mirarea mea, am observat ca nu s-a plecat cu „lectiile invatate” de acasa.
Stiu si imi imaginez prin ce trece fiecare atunci cand se afla intr-o tara straina si nu stie in ce parte sa se orienteze, fiindca si eu am fost la primele drumuri in astfel de situatii, insa pe mine nu a avut cine sa ma ajute si sa ma indrume. De aceea am decis ca atunci cand pot sa ajut, sa ajut si sa nu neglijez pe nimeni care imi cere ajutorul, mai ales daca este membru pe forum, sau citeste acest blog.
Dar sa scriu cateva randuri despre care sunt pasii de urmat atunci cand se doresta sa se faca o deplasare catre Olanda pentru a se cumpara rulote second hand.
Sfaturi achizitie rulota Olanda
In primul rand, dupa ce s-a decis care sa fie modelul de rulota dorit si s-a gasit pe diverse site-uri de pe net, se contacteaza vanzatorul , fie telefonic (majoritatea vorbesc engleza), fie prin email, pentru aflarea anuntului daca mai este actual sau nu, pentru a se descoperii adresa si pentru a se fixa data cand se ajunge la destinatie.
Nu se face rezervare la rulota! O data rezervata o rulota, cu greu se mai poate negocia la fata locului. Neaparat trebuie avut in vedere ca acest aspect sa fie repetat pentru inca doua rulote, in afara celei care este prioritara.
De ce?
Fiindca exista posibilitatea ca intretimp sa se vanda acea rulota, se poate sa fie descoperite la fata locului cateva probleme care nu se pot observa in imaginile anuntului respectiv si astfel sa existe o alta posibilitate de rezerva, de alegere, pentru o alta rulota.
Este extrem de greu sa cauti ceva intr-o tara straina de care nu ai habar, dar daca pleci la drum cu un traseu bine stabilit, cu adrese unde exista rulotele care se doresc achizitionate, totul va fi in regula si nu vor apare neplaceri care pot fi cauzate atunci cand nu se i-au in seama aceste simple recomandari.
Dupa achizitionare se fac actele pentru export, acte care sunt realizate fie in parcul de rulote respectiv, in situatia ca acel dealer are drepturi de practicare a acestui serviciu, fie intr-un centru Western Union (existente de regula in gari), atunci cand se cumpara rulota de la un  particular, sau direct in centre de inmatriculari prin aflarea adresei care poate fi descoperita pe net, in zona respectiva si care poate fi cautata cu termenul „rdw”.
Neaparat se procura o asigurare minima de 14 zile pentru a nu avea probleme pe traseu, chiar daca unii dealeri incearca sa convinga ca nu este nevoie de o astfel de asigurare in spatiul schengen.
Numarul de inmatriculare cu care se face deplasarea, este acelasi numar existent pe rulota (fiind pe fond galben), doar ca se va realiza un altul cu fundalul pe culoarea alb.
Acele persoane la care am facut referire la inceputul acestui articol, au intampinat astfel de probleme si m-au sunat pentru ca sa-i indrum catre un parc din zona in care se aflau in momentele respective, sau sa-i indrum cum si unde sa faca aceste acte pentru export. I-am ajutat cu adrese de parcuri de rulote si m-a bucurat faptul ca au reusit sa achizitioneze rulote si sa nu piarda timp si mai ales bani, in zadar.
Un lucru este curios!
Doi au dat telefon sa-mi multumeasca, dar un al treilea nici macar nu a scris un mesaj in care sa descopar un simplu „multumesc”, mai ales ca a cumparat o rulota dintr-un parc in care am ajuns ulterior si am intrebat daca persoana respectiva a cumparat o rulota si ce model. Dar am varsta la care constientizez ca exista si astfel de persoane care nu stiu decat sa-si faca interesul si care considera ca sunt obligat cumva sa le si ajut. Sa fie sanatoase si eu la fel!
Am mai scris cateva sfaturi in articolul Sfat cumparare rulota, insa am considerat ca acesta sa fie dedicat doar pentru rulotele din Olanda.
Succes tuturor!
P.S. daca mai exista intrebari, comentariile sunt deschise si am sa raspund oricarei nedumeriri.
Indragesti acest hobby dedicat rulote si doresti sa afli cat mai multe? Aboneaza-te la canalul Youtube BlogRulote si urmareste videoclipuri cu rulote, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc de rulote descoperit in Germania.
Articol postat in anul 2017 si actualizat in 2023!
Concret:
-Ce acte exact contin acele „acte pentru export” care se fac dupa achizitionare?
-Asigurarea pentru 14 zile… de UNDE se procura si cam cat costa?
-Numarul galben existent pe rulota…”se realizeaza altul pe culoare alba”
Cine il face?, cine il elibereaza, cat costa?
Exista in blog un articol intitulat Inmatriculare rulota
Ce pot scrie in plus, pentru a raspunde la intrebarile puse, sunt urmatoarele:
– asigurarea se poate obtine fie de la un sediu RDW (pret diferit in functie de primarie, in jur de 60-80 euro), fie de la oricare dealer de vanzari auto din zona respectiva. Doar ca trebuie intrebati mai multi, fiindca pretul difera in functie de cat doreste fiecare sa-si puna adaos.
– numarul de inmatriculare ramane acelasi ca si continut, doar ca se trece culoarea fondului pe alb si se elibereaza fie de cei de la RDW, fie de catre oricare dealer care are dreptul de a realiza acte pentru export. Pretul este in jur de 10-12 euro.
Intradevar foarte scumpe.Mai scumpe chiar decit o rulota normala,desi nu ofera acelasi confort.
Cred ca singura varianta ar fi sa imi schimb masina.
Multumesc pentru raspuns!
Asa este. Sunt extrem de scumpe la confortul pe care-l ofera.
Cu placere!
Toate bune!
Buna ziua!
Sunt interesat de a achizitiona o minirulota ca cea cu care sunteti in poza de mai sus, sau una tip teardrop, sau modelul wave de la minicaravans. com.
Stiu ca acest gen de rulote nu sunt prea raspandite in Europa,dar daca gasiti asa ceva pe unde umblati va rog sa imi dati de stire si poate ma ajutati sa o si cumpar(mergem impreuna,o aduceti dvs,contra cost bineinteles).
Stiu ca aduceti rulote de pe forumrulote.ro.
Fac cateva drumuri pe an in Europa si am nevoie doar de un spatiu de dormit confortabil,oriunde m-as opri.Acea bucatarie de la spate nu imi este neaparat necesara.Prefer o rulota mica,joasa si care sa nu imi creasca mult consumul.
Modelul wave al firmei din Slovacia ar fi perfect,dar are un pret mult prea mare.Caut ceva sh,la max.2000 euro.
Multumesc!
Buna ziua!
Acea rulota de mici dimensiuni este doar de prezentare.
Am gasit si vazut cateva de astfel de rulote, insa nimeni nu a dorit sa vanda.
Nu cred ca se inmatriculeaza un asemenea model de rulota!
Iar referitor la modele de mini-caravane care sa poate fi inmatriculate, gen Wave, sunt scumpe si nu am gasit nimic sub 6000 de euro.
Numai bine!
Buna ziua!
Am discutat telefonic, iar referitor la celelalte amanunte am trimis pe email asa cum am convenit.
Numai bine!
Succes!
Buna ziua!
Sunt momentan in Germania si intentionez sa cumpar o rulota din Olanda, pe la sfarsitul lunii ianuarie, deoarece am observat ca preturile sunt mai bune iar rulotele sunt mai ingrijite si majoritatea se vand si cu cortul extensibil.
Am comparat modele cu ani identici de fabricatie si starea lor,atat cat am putut sa vad in poze.
Vreau sa va intreb despre ce taxe implica aceasta achizitionare?
Ce, cat si unde se platesc si daca exista dealeri serioși care se ocupa de toata aceasta procedura?Vorbesc fluent engleza si germana, deci nu cred ca voi intampina un impediment in acest sens.
Am mai auzit dealtfel ca unele rulote nu au certificat de inmatriculare, daca sunt pana la o anumita masa ele fiind considetate remorci.Nu mai stiu sigur.
Cum sa o aleg si la ce trebuie sa ma uit,asta stiu.Bineinteles tot citind diferite forumuri.
Daca imi puteti da un raspuns detaliat, va multumesc anticipat!
Si desigur,ar fi binevenita si o informatie despre 2-3 parcuri de rulote eventual grupate cu dealeri serioși.
Va mai mentionez ca bugetul alocat este de 2500 de euro, fara taxe.
O zi faina!