Sfaturi practice cumparare rulota prima data, in urma unei discutii avute cu un cititor al blogului, care a pus intrebarea daca cumva articolele scrise, dar mai vechi, mai sunt de actualitate pe acest subiect. Astfel, am decis sa scriu acest articol cu referire la achizitionarea unei rulote, dar nu sumar, ci mai in amanunt.
Astfel, am decis sa scriu cateva aspecte mai detaliate si sa incep a mentiona ca daca achizitionezi o rulota de la un dealer autorizat sau de la o firma, de obicei, ar fii normal sa primesti o forma de garantie. In astfel de cazuri, poti presupune ca rulota a fost deja verificata temeinic, iar daca apar probleme dupa cumparare, vei putea sa te adresezi fostului proprietar pentru remediere. Acest lucru iti ofera un plus de siguranta, iar inspectia tehnica nu trebuie sa fie la fel de riguroasa. Acest aspect este valabil in tRomania, fiindca in afara, o data iesit din tara respectiva, nu va mai exista nicio garantie.
Situatia se schimba atunci cand cumperi o rulota de la o persoana particulara. In acest caz, de regula, achizitia se face fara garantie, ceea ce inseamna ca este esential sa verifici cu mare atentie starea tehnica a rulotei.
La ce sa fii atent atunci cand cumperi o rulota prima data
Aceasta este o problema fireasca si frecventa, mai ales din partea celor aflati la inceput de drum. In acest articol, BlogRulote ofera sfaturi practice despre ce sa urmaresti atunci cand inspectezi o rulota. Vei afla care sunt aspectele esentiale de verificat la exterior, dar si la interior. Astfel, vei fi bine pregatit si vei sti exact la ce sa fii atent atunci cand vizitezi o rulota.
Sfaturi practice cumparare rulota prima data
Cand ajungi la o rulota pentru o vizionare, prima impresie este extrem de importanta. De multe ori, dintr-o simpla privire poti intui starea generala a rulotei. Este curata si bine intretinuta sau, dimpotriva, murdara si plina de zgarieturi ori lovituri. Aspectul exterior poate spune multe despre modul in care rulota a fost folosita si ingrijita.
La fel de importanta este si impresia de la interior. Cand pasesti inauntru, observa cu atentie daca spatiul este ordonat si curat sau gasesti mizerie, pete pe tapiterie si urme vizibile de uzura.
Nu uita sa fii atent si la miros, daca simti un aer proaspat si curat sau, din contra, un miros de mucegai, fum de tigara sau prezenta animalelor de companie.
Toate aceste detalii iti ofera intr-un timp foarte scurt o imagine clara despre starea rulotei. De cele mai multe ori, iti vei forma o opinie in primele secunde, deoarece, daca nu simti o conexiune pozitiva din start, probabil ca aceasta rulota nu este potrivita pentru tine si nu are rost sa mergi mai departe.
Verificarea atenta exterior rulota
Daca prima impresie a fost pozitiva, este momentul sa treci la o inspectie detaliata a exteriorului rulotei, pentru a identifica eventualele defecte ascunse. Incepe prin a examina cu atentie tabla rulotei. Observi ondulari neobisnuite, crapaturi deasupra usii sau in colturile trapelor de serviciu? Astfel de semne pot indica faptul ca rulota a suferit uzura serioasa, posibil din cauza unei suspensii cu probleme.
Cand examinezi o rulota, este util sa te asezi in spatele sau in fata acesteia si sa privesti de-a lungul peretilor laterali. Daca observi umflaturi, valuri sau deformari, acestea pot fi semne ca rulota a fost supusa unei utilizari dificile si ca suspensia este afectata.
De asemenea, priveste rulota din spate pentru a verifica daca este aliniata corect. Daca observi ca se inclina intr-o parte, poate indica faptul ca axa este deteriorata – de exemplu, in urma unui impact puternic cu o bordura, cand rulota era incarcata. Astfel de probleme pot implica reparatii costisitoare, asa ca este important sa le depistezi inainte de a lua o decizie de cumparare.
Verificarea podea rulota
La rulotele moderne, podeaua este de obicei realizata din materiale care nu mai sunt predispuse la putrezire, astfel ca aceasta verificare este mai putin important. Totusi, in cazul rulotelor de generatii mai vechi, podeaua poate prezenta semne de degradare, mai ales in colturi sau in jurul pasajelor rotilor. Pentru a verifica starea podelei, atinge sau apasa usor cu un obiect mai dur, pentru a vedea daca materialul este inca solid si rezistent.
Inspectare sasiu rulota pentru fisuri si deformatii
Sasiul este structura de baza care sustine caroseria rulotei. De-a lungul timpului, din cauza unei suspensii slabe sau a suprasarcinilor, sasiul poate suferi fisuri sau deformari. Examineaza in amanunt sasiul si acorda o atentie deosebita punctelor in care axa si amortizoarele sunt atasate.
La ce sa fii atent cand inspectezi interiorul rulotei
La intrarea in rulota, prima impresie conteaza mult. Fii atenti la mirosuri: un aer curat este un semn bun, in timp ce un miros de mucegai poate indica fie o ventilatie slaba in timpul depozitarii, fie, mai grav, probleme de umiditate. Umiditatea este cel mai mare inamic al rulotei, asa ca, daca detecteaza astfel de mirosuri, fii foarte precaut.
Verifica daca toate geamurile se deschid si se inchid corect, daca dulapurile si trapele de acoperis functioneaza fara probleme si daca jaluzelele (geamurilor, sau ale trapelor, sunt inca operationale.
Verifica stabilitatea mobilierului
Dupa ce te-ai asigurat ca nu exista probleme de umiditate, inspecteaza si starea mobilierului. Verifica daca modulul de bucatarie si dulapurile sunt bine fixate de pereti. Spatiile mari intre mobilier si pereti pot semnala probleme cu suspensia rulotei, care, in timp, pot cauza deteriorarea structurii interioare.
Verifica daca rulota are scurgeri
Scurgerile apar de obicei la imbinarile dintre acoperis si pereti, dar si in jurul geamurilor, trapelor si orificiilor de ventilatie, cum ar fi hornul sobei. Examineaza cu atentie marginile, interiorul dulapurilor si zonele din jurul trapelor de acoperis, cautand urme de umezeala, decolorari sau iurme de mucegai. De asemenea, verifica zonele din jurul geamurilor si spatele zonelor de dormit. Daca ai posibilitatea, folositi un umidimetru pentru a masura nivelul de umiditate din pereti si a va asigura ca structura rulotei este complet uscata.
Verificarea geamuri rulota
Un element costisitor al unei rulote il reprezinta fgeamurile. Inlocuirea unui geam lateral poate costa intre 200 si 600 de euro, in functie de marca, iar un geam frontal sau posterior poate depasi chiar 800 de euro! De aceea, este important sa te plimbi in jurul rulotei si sa verifici atent toate geamurile.
Fii atent la eventuale fisuri sau colturi sparte. Daca deteriorarea este doar la exterior, in afara garniturii de etansare (cheder), nu va cauza probleme majore si tine mai degraba de aspectul estetic. Insa, daca fisura ajunge pana la zona de etansare, exista riscul aparitiei infiltratiilor de apa.
O alta problema intalnita la anumite modele de rulote este dezlipirea stratului interior de cel exterior al geamului, din cauza pierderii aderentei adezivului. De obicei, aceasta defectiune poate fi reparata prin fixarea ferestrelor cu suruburi la colturi, dar este bine sa identifici aceasta situatie din timp. BlogRulote a dedicat un articol pe aceasta tema, intitulat Probleme geamuri rulote fabricate intre 1998 si 2005
De asemenea, verifica modul de functionare al mecanismelor de deschidere a geamurilor. Uneori, telescoapele de sustinere pot bloca geamul la inchidere, ceea ce poate duce la craparea ramei interioare in zona de prindere. Desi nu provoaca scurgeri, poate deveni incomod in utilizare. Asa ca, inspecteaza cu atentie atat integritatea geamurilor, cat si punctele de fixare ale telescoapelor, pentru a evita surprizele neplacute dupa achizitie.
Inspecteaza cu atentie interiorul cutiei de portbagaj
Un alt punct important de verificat este spatiu din fata rulotei rezervat de obicei pentru butelii, roata rezerva si alte accesorii. Examineaza peretii acesteia, mai ales panourile laterale din fata rulotei si verifica daca sunt in stare buna, fara urme de putrezire a lemnului sau semne de umezeala. Este un loc sensibil la multe modele de rulote. Legat de acest subiect, urmareste articolul Infiltratie apa rulota Knaus 2004
Aruncand o privire si interiorul, vei observa daca lemnul podelei este in regula, putand verifica mai usor daca este complet uscat sau daca prezinta decolorari cauzate de eventuale infiltratii. Daca tot esti in acea zona, inspecteaza si furtunul de gaz si regulatorul de presiune. Chiar daca acestea nu presupun costuri mari pentru inlocuire, sunt detalii utile de mentionat in timpul negocierii.
Examinare stare si vechime anvelope
Nu uita sa verifici anvelopele rulotei, un aspect deloc de neglijat. Se recomanda inlocuirea lor la fiecare 6 ani, indiferent de aspectul exterior. Asadar, daca anvelopele sunt mai vechi, trebuie luat in calcul costul schimbarea lor. Exista in blog un articol dedicat si intitulat Valabilitate anvelope rulota
Testare accesorii suplimentare
Daca rulota este echipata cu un sistem mover, aer conditionat sau antena parabolica, asigura-te ca toate functioneaza corect. Solicita permisiunea sa le testezi personal inainte de a lua o decizie.
Daca ai posibilitatea, testeaza si celelalte echipamente electrice: frigiderul, pompa de apa si iluminatul. Daca este disponibila o butelie de gaz, accesoriu care de regula trebuie sa fie disponibil, incearca sa verifici functionarea sistemului de incalzire, a aragazului si, daca este cazul, a frigiderului pe gaz.
Solicita un istoric al rulotei
Dupa ce ai terminat inspectia, intreaba vanzatorul despre istoricul rulotei, un aspect mai rar in Romania, dar des intalnit „afara”. Daca rulota a fost intretinuta regulat intr-un service dedicat si exista rapoarte sau facturi disponibile, acest lucru creste in mod considerabil increderea in achizitie.
Vizioneaza rulota cu un cunoscator
Cand mergi sa vezi o rulota oferita spre vanzare, este o idee buna sa fii insotit de cineva care stie ce inseamna o rulota. Entuziasmul personal poate fii stopat, deoarece o persoana cu experienta in domeniul rulotelor sau campingului, te poate ajuta sa observi eventualele probleme.
Intr-un final, daca exista dubii legate de anumite aspecte, este recomandat sa conditionezi achizitia printr-o inspectie suplimentara la un service, pentru o verificare detaliata a rulotei. Asta in situatia ca vanzatorul nu are nimic de obiectat.
Daca rulota se prezinta cu diferite probleme tehnice sau estetice si daca costul reparatiilor depaseste o anumita suma, vei putea discuta cu vanzatorul si, in cazuri extreme, cpoti achizitia. Un vanzator care este sigur de calitatea rulotei sale nu va avea obiectii la aceasta procedura si, astfel, vei avea un plus de siguranta in procesul de cumparare.
De final
Este posibil ca, din dorinta de a cumpara o rulota, multi potentiali cumparatori sa neglijeze aspecte esentiale sau sa nu verifice detalii foarte importante. Toate recomandarile prezentate mai sus reprezinta o descriere detaliata, care poate ajuta la economisirea unor sume semnificative si la evitarea neplacerilor ce pot aparea la achizitionarea unei rulote second hand.
Citeste si Criterii de selectare model rulota potrivit
Indragesti acest hobby si doresti sa afli cat mai multe despre rulote?
Acceseaza Canal Youtube BlogRulote si urmareste videoclipuri cu rulote noi si second hand, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc rulote descoperit in Germania.