Sari la conținut

Totul despre nivelatoare roata rulota, acele minirampe care sunt disponibile in diferite modele si versiuni, cu inaltimi si latimi in functie de marca si model. Ai ajuns intr-un camping si rulota ta sau autorulota nu este la nivel? Afla ca trebuie astfel de echipamentele pentru ca rulota sa functioneze optim.

Exista varianta sa te intrebi de ce este important acest lucru. Descopera, prin randurile de mai jos, ca este mai bine in a te asigura ca dormi pe un pat drept, sau sau stai la o masa care nu se afla intr-o uaoara panta. Exista posibilitatea sa fie multe persoane care nu ar considera asta o problema. Dar, daca rasfoiesc un manual de utilizare, mai ales al unui frigider rulota, vor descoperi ceva de genul „asigurati-va ca aparatul sau dispozitivul este plasat pe o suprafata plana”. Deci, daca producatorii sugereaza acest aspect, atunci este bine de luat in considerare.

Cand stationezi undeva cu rulota, intr-o zona libera, este foarte probabil ca multe dintre locurile descoperite, in care doresti sa campezi, sa nu detina un teren absolut plan. Iar n stationezi cu o rulota inclinata, poate fi destul de enervant, dar si nesigur. Chiar daca rulotele au in dotare picioare de sprijin (stabilizatoare), cel mai bine este sa folosesti si un set de rampe de nivelare si echilibrare a rulotei.

Moduri de a nivela rulota

Exista destul de multe produse diferite pe care le poti folosi pentru a face ca nivelarea rulotei sa fie relativ usoara si nu este intotdeauna placut sa cauti oferta care te avantajeaza. Mai ales ca sunt motive pentru care speri ca vei reusi sa gasesti setul de nivelatoare potrivite pentru rulota, sau autocaravana, pe care o deti.

Stabilizare rulota

Exista varianta ca picioarele de sprijin de la rulota sa nu fie suficient de rezistente, sau, stand intr-un loc mai mult timp, datorita deplasarilor prin rulota, sa duca la slabirea solului. Este logic sa verifici din cand in cand suporturile. Iar pentru a scapa de aceste griji, foloseste un set de nivelatoare.


Totul despre nivelatoare roata rulota

Incercarea de a aduce o rulota la nivel pe un teren denivelat poate parea dificila, numai ca, utilizarea unui set de nivelatoare face procesul mult mai usor. Prin folosirea unui nivel cu bula de aer, poti observa care parte se afla intr-o pozitie mai inalta sau mai joasa, apoi plaseaza nivelatorul in fata anvelopei care trebuie ridicata. Daca rulota nu detine un sistem mover, aceste operatiuni se pot face prin tractare cu masina. Atunci cand se incepe procedura de echilibrare a rulotei, nu este recomandat utilizarea picioarelor de sprijin. Acestea sunt menite sa sustina si nu sa ridice rulota.

Greutatea suportata

O capacitate de incarcare poate determina cat de multa greutate poate suporta un nivelator. Iar avand in vedere ca rulotele si autorulotele nu cantaresc toate la fel, trebuie ales un set care poate suporta greutatea atunci cand acesta este pozitionat sub anvelopa.

De acea este bine de stiut cat cantareste rulota, astfel incât sa se poata selecta setul de nivelatoare necesar. De asemenea, retine ca greutatea rulotei poate sa difere atunci cand este incarcata cu alte cu bagaje, comparativ cu atunci cand este goala, iar in functie de durata camparii, nivelatoarele pot fi pozitionate sub anvelope pentru o perioada de timp, asa ca trebuie sa poata sustine greutatea fara a incepe sa se distruga.

Inaltimea

Inaltimea unui nivelator de care este nevoie depinde de imprejurari. Majoritatea seturilor de nivelare cu o singura panta tind sa aiba o inaltime de aproximativ 8 pana la 15 cm. Dar exista modele cu mai multe niveluri, care permit ca inaltimea la care sunt ridicate anvelopele, sa se realizeze in functie de denivelarile solului.

Rezistenta

Fabricate din plastic sau aluminiu, un set de nivelare a rulotei trebuie pozitionat sub anvelope, prin asigurarea ca acestea sunt pozitionate uniform, indiferent de terenul pe care este rulota (autorulota). Materialul folosit in realizarea lor, este suficient de rezistent pentru a suporta greutatea unei rulote fara a se rupe si de a servi ani la rand.

Daca un set de nivelatoare este fabricat din aluminiu, aceasta ar trebui sa fie rezistent la rugina, impiedicand deteriorarea acestuia. Cele din plastic (polietilena) trebuie sa fie rezistente la raze UV (ultraviolete), astfel incat sa nu se cedeze la temperaturi mai ridicate.

Antialunecare

Mai mereu sunt preferate rampe nivelatoare care sunt proiectate cu o suprafata de fixare antialunecare, deoarece acestea vor tine roata in siguranta, impiedicand-o sa alunece din loc. Suprafata antialunecare detine de obicei suprafete crestate, deoarece aceasta textura va tine anvelopele in siguranta pentru a preveni orice miscare nedorita.

Modele nivelatoare rulota

Acum, dupa ce s-a aflat cam tot ce este interesant despre aceste nivelatoare, este bine sa se afle si despre cele mai bune si cunoscute seturi de nivelare pentru rulote si autorulote. Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa achizitioneze, am selectat cele mai cautate si practice modele, mai ales ca exista destul de multe variante pe piata, asa ca alegerea unui set nu para foarte dificila.

Thule

Aceste modele Thule de rampe de nivelare pentru rulote si autorulote sunt o alegere frecventa printre pasionatii de camping. Suprafata lor are mai multe inaltimi (multi level), permitand pozitionarea anvelopelor si selectarea inaltimii in functie de denivelarile terenului.

Acestea pot suporta o rulota sau o autorulota cu o greutate de maxim 5 000 kg. Aceste rampe au o suprafata mare care le face compatibile cu anvelopele mai largi, fara a compromite rezistenta si stabilitatea.
nivelatoare_thule-rulota

Fiamma

Fiamma este o marca destul de cunoscuta pentru producerea de produse fiabile si de inalta calitate, iar aceste nivelatoare Level Up sunt unele dintre cele mai bune pe care le ofera. Construite din polietilena rezistenta la UV, ofera o baza solida pe care sa fie pozitionate anvelopele. Acest material din care sunt confectionate, indiferent de mediul in care sunt utilizate, nu se va deteriora usor.

Se prezinta cu un design in trepte, ceea ce inseamna ca anvelopele pot fi pozitionate la diferite inaltimi, in functie de suprafata terenului si sunt sunt suficient de puternice pentru a sustine o greutate maxima de 5 tone. Se prezinta o suprafata antiderapanta si asigura anvelopele pentru a preveni alunecari inutile.
nivelatoare-fiamma-autorulota

Mileco

Setul de nivelatoare Milenco consta dintr-o rampa si un accesoriu din plastic. In momentul cand roata se afla pozitionata pe nivelator, se fixeaza acel accesoriu din plastic in spate/fata anvelopa, pentru a impiedica deplasarea. Are o suprafata crestata, care poseda optiuni antialunecare si care vor impiedica roata sa se miste inutil atunci cand este fixata. Greutatea maxima suportata este de 4 000 kg.
nivelatoare-milenco_rulota

Nivelator din aluminiu

Este un model destul de rar intalnit, chiar daca este extrem de practic, pe motiv ca pretul este destul de mare (peste 120 euro). Poate fi folosit pentru roti cu un diametru de 13 pana la 16 inch. Structura cadrului este realizata complet din aluminiu, ceea ce-l face foarte usor. Cu acest model de nivelator este posibil ca roata sa fie ridicata intre 12 si 18 cm, prin rotirea unei tije cu surub, iar capacitate de incarcare este de 1 000 kg pe roata. Acest lucru inseamna ca poate fi folosit pentru rulote de pana la 2 000 kg si autorulote de pana la 4 000 kg.
nivelator-aluminiu-rulota

Concluzie

Asadar, avand certitudinea ca rulota ta se afla pe o suprafata plana, acest aspect va ajuta sa te asiguri ca esti in siguranta in timpul camparii, ca aparatele si utilitatile functioneaza corect si nu in ultimul rand, vei reusi sa te simti cat mai confortabil.

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *