Sari la conținut

Uzura anormala anvelope rulota, deoarece exista rulote care detin anvelope uzate in mare masura si este bine de aflat care pot fi cauzele si daca exista rezolvare. Am decis sa scriu cateva randuri despre acest subiect, in urma unei vizite facute in Olanda la un service rulote, loc pe care-l frecventez de cate ori am trecere prin zona.

Astfel, am descoperit pe un elevator din incinta respectiva o rulota care avea osia indoita. Am intrebat care a fost cauza si mi s-a explicat sumar, cum ca osia de care dispunea rulota respectiva (un Chateau) a fost de o proasta calitate. Indoitura axei, vizibila cu ochiul liber, a facut de asa natura sa uzeze o anvelopa in mare masura. Pe langa osia de proasta calitate, cauza principala, din cate am inteles, a fost trecerea peste o groapa sau limitatoare viteza (denivelare) pe sosea, cu rulota supraincarcata, avand si viteza.
limitatoare viteza pe sosea

Supraincarcare rulota

Este destul de clar ca supraincarcarea unei rulote poate fi o cauza a multor probleme. Multe rulote sunt mai grele decat s-ar crede, prin accesoriile montate, cum ar fi un aer conditionat si un sistem mover cu baterie, alaturi de roata de rezerva si cort, suplimente care maresc semnificativ greutatea rulotei. Daca se mai i-au in calcul si un suport cu 2 biciclete, si unele bagajele firesti, o rulota este mereu incarcata decat este prevazuta. Prin urmare, o supraincarcare este cea mai frecventa cauza a uzurii anormale a anvelopelor si a rulmentilor de la roti. Videoclipul prezent demonstreaza destul de simplu  forta cu care se apasa pe roata in cazul denivelarilor si efectul rezultat.

Uzura anormala anvelope rulota

Daca exista suspiciunea ca una din roti nu calca corect, exista un aspect simplu, ce poate fi descoperit cu ochiul liber si anume, daca se observa ca pe interiorul anvelopei exista o umflatura, iar pe exterior nu, este clar ca directia rulotei este afectata. Din cate am citit pe site-urile de specialitate, daca se incarca rulota peste normal, inclinarea rotii va fi mai mare.

Majoritatea celor care detin rulote nu au cunostintele si instrumentele necesare pentru a efectua o aliniere corecta a axei unei rulote, de acea este recomandat ca de o astfel de problema sa se ocupe un service auto care este autorizat. Este locul in care se ia decizia care sa duca la rezolvarea unor astfel de probleme.
Uzura anormala anvelope rulota


De final

Pentru conducerea in siguranta si o intretinere corecta a unei rulote, este important urmaritul cu atentie a greutatii maxime admisa a rulotei. In Romania nu am auzit sa fi existat sansa unei amenzi in trafic pentru supraincarcare rulota, dar este mai putin important in comparatie cu daunele pe care le poate provoca o astfel de supraincarcare.

Pentru un articol viitor, incerc sa ma documentez despre ce inseamna amenzi dedicate supraincarcare rulota din cateva tari din Europa. Motivul este ca stiu si cunosc caz, intamplat in vara lui 2020, cand, in urma unui control in trafic prin Austria, unui amic de-al meu i s-a confiscat rulota pe motiv ca depasea greutatea cu peste 900 kg., iar amenda primita a fost de 700 euro.
Uzura anormala anvelope rulota

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact