Sari la conținut

Care pat este recomandat in rulota, prin simplul fapt ca un loc confortabil pentru odihna si somn nu este si nu trebuie sa fie niciodata lipsit de importanta. Asa ca, atunci cand alegi o rulota second hand sau chiar noua, este bine sa se tina cont de propriile preferinte de dormit.

Mai mereu pot apare intrebari firesti despre care pat este recomandat in rulota:
~ se vrea un pat mare sau mai mult spatiu de locuit in rulota?
~ se doreste o rulota de mari dimensiuni (si adesea mai grea), dar care se potrivește masinii cu care o tragi?
~ se face des o deplasezi in camping cu rulota?
~ chiar este nevoie de o lungime suplimentara a rulotei?
Pentru aceste cateva intrebari, randurile de mai jos incearca sa gaseasca cateva solutii.

Fiecare producator de rulote doreste sa foloseasca in mod cat mai optim spatiul disponibil, iar acest aspect se poate observa la multe modele rulote, indiferent de marca. Configurarea componentelor, precum coltar, bucatarie, grup sanitar si paturi, este cea care face diferenta.

Doar ca, nu toate modelele de rulota exceleaza in calitate si lucratura a paturilor. Este mai mereu posibil, in functie de cerintele patului, ca fiecare sa faca ulterior modificari in acest domeniu, deoarece dispunerea si dimensiunile paturilor rulotei pot determina intotdeauna un somn bun. Chiar daca se cumpara o rulota model de lux, fara posibilitatea de a avea un somn odihnitor, o astfel de rulota nu merita o reala atentie.

Dormitul in rulota

Paturile fixe cu o saltea sunt aspecte standard care se intalnesc la multe modele rulote. Adesea insa, exista si optiunea de a converti coltarul sau canapele in alte locuri de dormit. Mai exista si dispunerea cu doua paturi de o persoana, care devine din ce in ce mai populara.


Trebuie mentionate si acele configurari interioare pentru rulotele cu paturi supraetajate amplasate longitudinal sau transversal. Este acea modalitate prin care copiii isi au un loc propriu in rulota, iar parintii se pot retrage confortabil seara in zona de relaxare.

Mai exista si acele rulote destinate pentru familii cu mai multi membri, care au configurari ca printr-un pat care poate fi pliat, sa se extinda spatiul de depozitare. Paturile rabatabile, care sunt plasate deasupra unui coltar sau grup de canapele, sunt si ele destul de cunoscute. Intotdeauna un pat pliant creeaza spatiu, ceea ce poate sa ofere multe avantaje in rulotele de dimensiuni medii si destinate pentru confortul a 4-5 persoane.

Care pat este recomandat in rulota

Aproape fiecare configurare al unei rulote are un tip diferit de pat. Exista o multime de optiuni, fiecare cu argumentele sale pro si contra.

Pat frantuzesc

Acest model de pat frantuzesc este o solutie clasica de pat dublu cu dimensiuni relativ mici ca latime si lungime in rulota. Acest tip de pat este dispus longitudinal.
Este un pat dublu care poate fi pozitionat pe ambele parti, astfel incat doua persoane sa se poata urca confortabil in el. Dimensiunile la acest tip sunt factorul decisiv, deoarece de multe ori patul este mai scurt de 200 de centimetri si mai putin lat de 140 de centimetri. Acest model de pat se ingusteaza adesea la un capat, uneori chiar de la jumatatea lungimii sale. Este un pat care ocupa putin mai mult spatiu si prin urmare, este instalat de obicei in acele rulote mai mari si mai grele.

Avantaj: permite un spatiu mare de depozitare sub si o chiuveta de toaleta alaturi.
Dezavantaj: daca un partener doarme pe o parte a peretelui, trebuie sa treaca peste celalalt in miezul noptii pentru a merge la toaleta.
model pat frantuzesc rulota

Pat transversal

La fel ca si patul frantuzesc, un pat transversal se numara printre optiunile clasice de dormit in rulota. Patul transversal este mult mai economisitor pentru spatiu.

Avantaj: fiind asezat transversal, este ideal pentru persoane inalte, deoarece se poate folosi toata latimea rulotei (aproximativ 2,15 m).
Dezavantaj: trecerea din spate noaptea peste partener aduce un deranj nedorit. In formatul standard, aceasta corespunde la aproximativ 2,2 metri.
model pat transversal rulota

Pat supraetajat

Paturile supraetajate sunt adesea ideale pentru familii numeroase. Acestea sunt disponibile cu doua si chiar trei paturi. Sunt plasate transversal, dar uneori si longitudinal pe peretele lateral.
La unele modele rulote, patul de jos poate fi adesea ridicat si asigurat, pentru a crea mai mult spatiu la interiorul rulotei.

Este bine ca aceste paturi sa fie usor accesibile, mai ales patul de sus, prin intermediul unei scari. Totodata, este bine ca patul de sus sa detina o bara de siguranta, chiar si langa un geam si sa nu prezinte margini ascutite pe nicaieri. Exista modele rulote cu astfel de paturi si care prin acces din exterior a patului de jos, ofera spatiu sa poata fi folosit ca si camera pentru bagaje.

Avantaj: un pat supraetajat permite copiilor sau adolescentilor sa poata dormi mult timp.
Dezavantaj: sunt de obicei mai inguste si uneori mai scurte decat paturile de o persoana obisnuita si pot permite maxim 80 pana la 90 de kilograme.
model paturi supraetajate rulota

Paturi individuale

Pentru cei carora le place spatiul, paturile de o persoana sunt adesea o solutie buna. Ceea ce in trecut era rezervat in mare parte autorulotelor, a devenit din ce in ce mai popular in sectorul rulotelor, acest concept de paturi de o persoana longitudinale. Cele mai multe de astfel de paturi sunt montate in zona din spate. Paturile de o persoana beneficiaza de confort si flexibilitate. Dar daca iti place sa dormi intr-un pat mare si mai ales sa te misti in timp ce dormi, nu vei fi cu siguranta multumit de un astfel de pat de o persoana ingust.

Avantaj: urcarea si coborarea din pat nestingherita si cu doua spatii separate de depozitare, adesea cu sertare sau compartimente.
Dezavantaj: se consuma multa lungime in realizarea rulotei, iar un spatiu al patului este accesibil din exterior printr-o usa de vizitare.
paturi individuale de o persoana

Pat matrimonial

Pat matrimonial rulota, sau Queen bed, cum multi probabil au auzit, este un pat dublu care este amplasat pe mijloc, astfel incat doua persoane sa se poata urca confortabil. Datorita conceptului sau, acest tip de pat ocupa mult spatiu si din aceasta cauza este montat de obicei in zona din spate a rulotei.

Avantaj: foarte confortabil pentru a sui si a cobori din pat, fara a deranja partenerul. Depozitare mare sub pat si permiterea de pozitionare de dulapuri si rafturi la stanga si la dreapta suprafetei de culcare.
Dezavantaj: un pat matrimonial necesita mai mult spatiu decat alte tipuri de paturi datorita spatiului liber din jurul lui, ideal daca structura are 2,50 metri latime. Spatiul de depozitare de sub el nu este accesibil din exterior printr-o usa de vizitare.
pat matrimonial rulota

Achizitionarea unei rulote este o investitie majora, iar cele scrise nu fac decat sa se afle care sunt cele mai clasice si cunoscute paturi care pot fi descoperite intr-o rulota.  Este bine ca fiecare sa se gandeasca in avans la preferintele de dormit, fiindca nu trebuie sa se omita faptul, ca un confort pentru odihna noaptea trebuie sa fie cat mai placut. Iar aceasta problema nu este intotdeauna usoara.

Pentru a face un test despre cum considera fiecare care pat poate fi recomandat, am creat si acest sondaj, in care fiecare este binevenit sa faca o alegere:

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😉

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *