Despre frigider rulota

Deoarece primesc telefoane, din partea multor posesori noi de rulote, in care sunt intrebat despre functionarea unui frigider la rulota, am decis sa scriu acest articol.

De ce sunt sunat?
Datorita vechimii acestui blog al meu si a continutului sau in Google, sunt multe persoane care-l descopera si apeleaza telefonic pentru a afla fel de fel de informatii.
Astfel ca, in aceasta perioada, frigiderul este cel care se afla pe primul plan in topul discutiilor avute si de acea am decis sa scriu un articol in care sa afisez cateva despre ce inseamna frigiderul dintr-o rulota.
Si deoarece majoritatea discutiilor se refera la pornirea si functionarea pe gaz, voi face referire numai la aceste aspecte.

Am sa scriu, atat cat ma pricep pe intelesul multora, cateva lucruri elementare si sa ma scuze cei care considera banale cele afirmate mai jos, dar totodata sa inteleaga ca exista destul de multe persoane cu care discut telefonic si care inca nu stiu nimic despre ce inseamna frigiderul dintr-o rulota.

Pornirea pe gaz
Pentru a realiza pornirea pe gaz a frigiderului, in primul rand trebuie deschisa butelia, dupa care trebuie verificat robinetul general (cel cu steluta), care permite circularea gazului prin instalatie si care neaparat sa fie pe deschis. Acest robinet se afla in cele mai multe cazuri in lacasul de sub chiuveta, aproape de frigider.
O data facute aceste operatiuni, se aplica apasarea butonului rotund cu semnele de gradatie ale puterii de racire (fixat de obicei la 2 sau 3), buton aflat in zona comenzilor pe frigider (este bine ca acest buton sa fie tinut apasat mai multe secunde, pentru a permite iesirea aerului din instalatie.), dupa care se foloseste butonul care da scanteia necesara aprinderii gazului.
Recomandarea mea este ca aceasta operatiune sa fie facuta intr-un mediu cat mai intunecat (cu jaluzelele trase si usa de acces inchisa), pentru a se observa cu usurinta faptul ca flacara s-a aprins. Aceasta flacara poate fi descoperita in interiorul frigiderului, in zona de jos, fie in stanga, fie in dreapta, unde exista un mic orificiu rotund si care este usor de observat. O data ce flacara este aprinsa, se elibereaza si apasarea butonului.

Dupa aceste operatiuni de pornire a flacarii, timpul afectat primei impresii de racire este de aproximativ 30-40 minute. Deci sa nu se creada ca va incepe sa raceasca instantaneu!

Nefunctionarea
In cazul ca nu se reuseste pornirea pe gaz, exista cativa factori care impiedica aceasta.
Si deoarece acest articol este dedicat celor care sunt incepatori si pot intampina astfel de greutati, sfatul meu este sa fie contactat un rulotist cu experienta din zona apropiata fiecaruia, fiindca numai direct la sursa se pot afla cauzele.
Nu consider ca trebuie mentionate aici aceste cauze, atat timp cat rezolvarea lor se face doar de catre cunoscatori.

Functionare frigider in mers
Despre functionarea frigiderului pe gaz in momentul deplasarii cu rulota, un lucru practicat de multi, chiar si de mine atunci cand aduceam o rulota din Olanda, doresc sa instiintez un aspect pe care l-am aflat de curand si anume ca nu este legal sa se circule cu frigiderul pornit pe gaz, practic cu butelia pe deschis.
Despre acest aspect nu pot scrie decat ca fiecare face o astfel de deplasare pe riscul sau!

Drumuri bune tuturor!

despre-frigider-rulota

6 Raspunsuri catre "Despre frigider rulota"

 1. Avatar for Viorel C.
  leoveanu   7 iunie 2017 la 14:58

  Este interzis cu frigiderul pornit pe gaz in timpul mersului pentru ca va lua foc.
  Acum 30 ani am intalnit belgian care a facut asta, si era rau ars pe fata.
  Am avut prima rulota acum 25 ani, cunosc bine aici, regula de protectie.

  Răspunde
 2. Avatar for Viorel C.
  Viorel C.   8 iunie 2017 la 6:12

  Se cunoaste faptul ca termocontactul inchide circuitul de gaz in momentul stingerii flacarii.

  Cand am scris ca este ilegal, am scris facand referire la deplasarea cu butelia deschisa pe timpul mersului, deoarece in cazul unui accident, exista mari sanse ale producerilor de incendii.

  Răspunde
 3. Avatar for Viorel C.
  Nicu Iancu   8 iunie 2017 la 8:14

  „O data ce flacara este aprinsa, se elibereaza si apasarea butonului.”
  In acest caz nu vei reusi in veci pornirea frigiderului pe gaz !
  Dupa ce flacara este aprinsa, se mai tine in continuare inca 10-15 sec.(depinde de frigider) apasat butonul, apoi se elibereaza si flacara trebuie sa se mentina aprinsa.
  Vorbim de senzorul de protectie in cazul in care se stinge flacara accidental, acesta taie alimentarea gazului.

  Răspunde
 4. Avatar for Viorel C.
  Viorel C.   8 iunie 2017 la 8:27

  O completare binevenita..
  Multumesc!

  Răspunde
 5. Avatar for Viorel C.
  Radu Tenea   21 iunie 2017 la 15:39

  Buna ziua.
  Recomandarea cu inchiderea gazului in timpul mersului e buna,recunosc nu m-am gandit niciodata la pericolulul unui accident de acest gen.
  Frigiderul meu merge pe gaz si la 220V, nu l-am incercat niciodata a 12V,in mers, de teama sa nu-mi strice alternatorul. Oricum, raceste destul de slab,dar n-am gasit pe nimeni in Bucuresti care sa se priceapa la el.

  Răspunde
 6. Avatar for Viorel C.
  Viorel C.   24 iunie 2017 la 5:07

  Buna ziua!
  Se pot descoperii persoane care sa se priceapa la frigidere in Bucuresti, urmarind topicurile din forum.

  Dar consider ca daca se va citi continutul lor, nu va mai fi nevoie de a gasi pe altcineva, fiindca problemele pot fi rezolvate si de unul singur.
  Mult succes!

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.