Despre frigider rulota

Deoarece primesc telefoane, din partea multor posesori noi de rulote, in care sunt intrebat despre functionarea unui frigider la rulota, am decis sa scriu acest articol.

De ce sunt sunat?
Datorita vechimii acestui blog al meu si a continutului sau in Google, sunt multe persoane care-l descopera si apeleaza telefonic pentru a afla fel de fel de informatii.
Astfel ca, in aceasta perioada de vara, frigiderul este cel care se afla pe primul plan in topul discutiilor avute si de acea am decis sa scriu un articol in care sa afisez cateva despre frigiderul dintr-o rulota.
Si deoarece majoritatea discutiilor se refera la pornirea si functionarea pe gaz, voi face referire numai la aceste aspecte.

Am sa scriu, atat cat ma pricep pe intelesul multora, cateva lucruri elementare si sa ma scuze cei care considera banale cele afirmate mai jos, dar totodata sa inteleaga ca exista destul de multe persoane cu care discut telefonic si care inca nu stiu nimic despre ce inseamna frigiderul dintr-o rulota.

Pornirea pe gaz
Pentru a realiza pornirea pe gaz a frigiderului, in primul rand trebuie deschisa butelia, dupa care trebuie verificat robinetul general (cel cu steluta), care permite circularea gazului prin instalatie si care neaparat sa fie pe deschis. Acest robinet se afla in cele mai multe cazuri in lacasul de sub chiuveta, aproape de frigider.
O data facute aceste operatiuni, se aplica apasarea butonului rotund cu semnele de gradatie ale puterii de racire (fixat de obicei la 2 sau 3), buton aflat in zona comenzilor pe frigider (este bine ca acest buton sa fie tinut apasat mai multe secunde, pentru a permite iesirea aerului din instalatie), dupa care se foloseste butonul care da scanteia necesara aprinderii gazului.
Recomandarea mea este ca aceasta operatiune sa fie facuta intr-un mediu cat mai intunecat (cu jaluzelele trase si usa de acces inchisa), pentru a se observa cu usurinta faptul ca flacara s-a aprins. Aceasta flacara poate fi descoperita in interiorul frigiderului, in zona de jos, fie in stanga, fie in dreapta, unde exista un mic orificiu rotund si care este usor de observat. O data ce flacara este aprinsa, se elibereaza si apasarea butonului.

Dupa aceste operatiuni de pornire a flacarii, timpul afectat primei impresii de racire este de aproximativ 30-40 minute. Deci sa nu se creada ca va incepe sa raceasca instantaneu!

Nefunctionarea
In cazul ca nu se reuseste pornirea pe gaz, exista cativa factori care impiedica aceasta.
Si deoarece acest articol este dedicat celor care sunt incepatori si pot intampina astfel de greutati, sfatul meu este sa fie contactat un rulotist cu experienta din zona apropiata fiecaruia, fiindca numai direct la sursa se pot afla cauzele.
Nu consider ca trebuie mentionate aici aceste cauze, atat timp cat rezolvarea lor se face doar de catre cunoscatori.

Functionare frigider in mers
Despre functionarea frigiderului pe gaz in momentul deplasarii cu rulota, un lucru practicat de multi, chiar si de mine atunci cand aduceam o rulota din Olanda, doresc sa instiintez un aspect pe care l-am aflat de curand si anume ca nu este legal sa se circule cu frigiderul pornit pe gaz, practic cu butelia pe deschis.
Despre acest aspect nu pot scrie decat ca fiecare face o astfel de deplasare pe riscul sau!

Succes tuturor!

despre-frigider-rulota

Daca consideri interesant, distribuie....

11 Raspunsuri la articolul "Despre frigider rulota"

 1. leoveanu   7 iunie 2017 at 14:58

  Este interzis cu frigiderul pornit pe gaz in timpul mersului pentru ca va lua foc.
  Acum 30 ani am intalnit belgian care a facut asta, si era rau ars pe fata.
  Am avut prima rulota acum 25 ani, cunosc bine aici, regula de protectie.

  1
  1
  Răspunde
 2. Viorel C.   8 iunie 2017 at 6:12

  Se cunoaste faptul ca termocontactul inchide circuitul de gaz in momentul stingerii flacarii.

  Cand am scris ca este ilegal, am scris facand referire la deplasarea cu butelia deschisa pe timpul mersului, deoarece in cazul unui accident, exista mari sanse ale producerilor de incendii.

  1
  1
  Răspunde
 3. Nicu Iancu   8 iunie 2017 at 8:14

  „O data ce flacara este aprinsa, se elibereaza si apasarea butonului.”
  In acest caz nu vei reusi in veci pornirea frigiderului pe gaz !
  Dupa ce flacara este aprinsa, se mai tine in continuare inca 10-15 sec.(depinde de frigider) apasat butonul, apoi se elibereaza si flacara trebuie sa se mentina aprinsa.
  Vorbim de senzorul de protectie in cazul in care se stinge flacara accidental, acesta taie alimentarea gazului.

  Răspunde
 4. Viorel C.   8 iunie 2017 at 8:27

  O completare binevenita..
  Multumesc!

  Răspunde
 5. Radu Tenea   21 iunie 2017 at 15:39

  Buna ziua.
  Recomandarea cu inchiderea gazului in timpul mersului e buna,recunosc nu m-am gandit niciodata la pericolulul unui accident de acest gen.
  Frigiderul meu merge pe gaz si la 220V, nu l-am incercat niciodata a 12V,in mers, de teama sa nu-mi strice alternatorul. Oricum, raceste destul de slab,dar n-am gasit pe nimeni in Bucuresti care sa se priceapa la el.

  Răspunde
 6. Viorel C.   24 iunie 2017 at 5:07

  Buna ziua!
  Se pot descoperii persoane care sa se priceapa la frigidere in Bucuresti, urmarind topicurile din forum.

  Dar consider ca daca se va citi continutul lor, nu va mai fi nevoie de a gasi pe altcineva, fiindca problemele pot fi rezolvate si de unul singur.
  Mult succes!

  Răspunde
 7. Radu Tenea   29 iunie 2017 at 10:25

  Multumesc, d-le Viorel C.
  V-am urmat sfatul,dar n-am văzut filme cu modelul meu de frigider. Am sa mai caut persoane care se pricep.

  Răspunde
 8. toplicianu nina   1 august 2017 at 8:49

  Buna ziua,
  va rog frumos sa- mi raspundeti la o problema, ce a aparut la alimentarea cu gaz a frigiderului din rulota pe care o avem, marca englezeasca Bailey Ranger.
  Aseara cand am deschis usa rulotei am simtit gaze arse in interior ca m-am si speriat,atunci sotul a desfacut de afara acele aerisiri pentru a umbla la instalatie.
  Mentionez caci la aerisirea unde se afla sita de evacuare a gazelor era o pata neagra probabil fumul.
  Apoi sotul, cu o mica sarma a incercat sa desfunde la doza pe unde sta flacara aprinsa pentru frigider,deoarece flacara se producea pe langa doza de gaz si era rosie ca si culoare.
  Acum nu stiu a procedat corect sau nu,cert este ca dupa vreo 2 ore de stat si incercat sa vedem ce se intampla de avem gaze in interior, frigiderul si-a reluat treaba de a tine alimentele in stare buna, caci vine concediul.
  Asta-mi trebuie sa-i dau sotului bere calda, pe urma arde gratarul de ciuda!

  Va rog sa-mi spuneti ca si intretinere a cea ce inseamna functionare corecta frigider, sunt ceva piese ce ar trebui verificate?
  Multumesc frumos!

  Răspunde
  • Viorel C.   4 august 2017 at 14:06

   Buna ziua!
   In primul rand scuze pentru intarzierea raspunsului, dar nu am fost in tara.

   Daca este ok acum, ca si functionare, este un lucru bun, iar ca si verificare a pieselor, nu trebuie decat multa atentie la calitatea gazului din butelie, deoarece exista posibilitatea ca uneori sa se alimenteze cu un gaz de proasta calitate care duce catre o nefunctionare la parametri.
   Toate bune!

   Răspunde
 9. Sorin   21 februarie 2018 at 20:26

  Frigider rulota nu imi mentine flacara aprinsa dupa eliberarea butonului.
  Multumesc!

  Răspunde
  • Viorel C.   23 februarie 2018 at 14:49

   In primul rand buna ziua!
   Deoarece sunt mai multe motive care duc catre o asfel de problema, va invit sa cititi pe forum, fiindca exista posibilitatea sa descoperiti cazuri asemanatoare.
   Succes!

   Răspunde

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.