Masurare geam rulota

Pentru masurarea unui geam de rulotatrebuie luate in calcul cateva aspecte care nu fac altceva decat sa duca la o mai buna informare si cunoastere a geamului comandat.

De scriu aceste randuri?
Deoarece mereu primesc telefoane de la persoane care au nevoie de un geam, fie lateral sau frontal, insa nu realizeaza asa cum trebuie o masuratoare corecta.
Nu scriu despre faptul ca multi nu cunosc, fiindca este normal. Oare cine se naste invatat?!! ascratch

Asadar, in momentul cand se masoara un geam, trebuie luata in calcul intreaga inaltime a geamului, deci inclusiv partea metalica (balamaua), deoarece in 90% din cazuri, poate chiar in procent si mai mare, geamurile second vin cu acea balama.
Cand scriu aceste randuri ma refer la geamurile rabatabile, nu cele fixe in cheder.
Totodata trebuie stiut ca majoritatea geamurilor se prezinta fara bratele de sustinere si fara sistemele de inchidere.
Acest lucru insa poate fi realizabil printr-o comanda ce poate fi data din topicul existent pe forum intitulat Piese si accesorii rulota, detaliile putand fi descoperite acolo.

Un alt aspect care trebuie stiut, este faptul ca nu se poate monta un geam care a avut colturi drepte, la 90 de grade, cu unul care are colturile pe rotund. Va ramane spatiu liber in zona colturilor,intre geam si caroserie si acest lucru nu cred ca este pe placul cuiva.

Un alt lucru extrem de important este modelul de balama al geamului respectiv.
In situatia ca geamul se monteaza plin glisare din lateral, este un model lung de balama, iar daca geamul geamul se desprinde de caroserie prin basculare maxima (dupa ce se desfac bratele de sprijin), este un  model scurt de balama.
De obicei, modelele de balamale cu desprinderea a geamului prin glisare in lateral, sunt gasite la rulotele fabricate pana in anii ’92-’94, dar nu este o regula generala.

In situatia ca nu mai exista geamul original pe rulota si nu se poate masura, se masoara decupatura din caroserie, la care se mai adauga in jur de 2 cm sau 3 cm, avand chederul montat, sau 4 cm sau 5 cm, fara cheder.
Deci, daca decupatura este de 60 cm x 40 cm, geamul cautat si comandat, va trebui sa aiba dimensiunile in jur de 63 cm sau 64 cm x 43 cm sau 44 cm cu chederul pe caroserie si aproximativ 64 sau 65 cm x 45 sau 46 cm, atunci cand chederul lipseste. Toate acestea dupa caz!

Ce mai trebuie cunoscut este faptul ca  daca nu se gaseste un geam la dimensiunea originala, trebuie stiut ca exista o toleranta plus/minus de 1-2 cm pe raza, deci se poate monta un alt geam care sa detina o astfel de dimensiune apropiata.

Pentru cei care doresc sa modifice caroserii si vor sa adauge un geam suplimentar, rog sa i-a in calcul grosimea peretelui pentru a sti ce cheder trebuie comandat.
Chederul se poate gasii la metru, dar neaparat trebuie stiut profilul (canalul) care trebuie fixat pe decupatura din caroserie.

Sper ca acest articol sa vina in ajutorul celor care intampina greutati in masurarea si gasirea unui geam si totodata trebuie sa scriu, cum de fapt am mai facut-o si in articolul Vand geam rulota, ca pot ajuta pe cei care doresc sa procure un geam de rulota, prin aducerea lui din Olanda.

Daca acest articol crezi ca iti este de ajutor, poti face un comentariu in blog si chiar poti da un like la pagina mea pe Facebook.
Multumesc!

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.