Sari la conținut

Ghidul rulotistului incepator este articolul in care sunt enumerate cateva indicatii si sfaturi privind cunoasterea unei rulote. Exista suficient de multe persoane care nu cunosc o rulota decat din auzite, sau din imagini postate prin diferite ipostaze, aspect ce m-a determinat sa scriu cateva randuri despre o cat de cat cunoastere a celor care doresc sa cumpere o rulota si sunt la inceput de drum. Poate unora li se pare total deplasat cele scrise mai jos referitoare la ghidul rulotistului incepator, dar doresc sa le atrag atentia ca si ei (ca si mine) au fost candva in necunoastere, ca doar nimeni nu se naste invatat.

Gasirea rulotei

Primul pas este vizionarea rulotei dupa ce a fost descoperita, dar nu am sa mai scriu ce trebuie urmarit, deoarece am postat deja in sfat cumparare rulota, esentialul fiind ca acest pas sa se faca alaturi de o persoana care detine sau a detinut o rulota si poate oferi consultanta.

Atasare la vehicul

Acest procedeu este simplu, doar ca trebuie avut in vedere cateva aspecte si anume: roata de sprijin existenta pe protapul rulotei, care are rolul de a se putea manevra rulota neatasata la vehicul, este de mare folos atunci cand se doreste atasarea pe carligul masinii. Manevrarea ei din manivela existenta, ajuta la ridicarea sau coborarea partii frontale a rulotei, pana in momentul in care este fixata pe carligul de remorcare.

O data facut acest procedeu, nu trebuie neglijata o operatie importanta a rotii de sprijin. Prin slabirea parghiei ce o tine fixata de protap,  roata de sprijin trebuie adusa la un nivel cat mai sus fata de nivelul solului, dupa care se strange parghia care initial a fost slabita. Nerealizand aceasta operatie de ridicare a rotii de sprijin, exista riscul ca la o denivelare pe un traseu parcurs, rulota sa sara din carligul masinii.

Tot ca siguranta in tractare, este obligatorie atasarea la carligul vehiculului, a cablului care actioneaza frana de mana a rulotei , in cazul cand se intampla ca rulota sa se detaseze de vehicul in timpul deplasarii, aceasta sa poata fi actionata instantaneu.


Stecher 7 pini sau 13 pini

Conectarea instalatiei electrice a rulotei la instalatia electrica a autovehiculului tragator, se face cu ajutorul unui stecher special. In marea majoritate a cazurilor, rulotele sunt echipate cu un astfel de stecher la care se pot observa 7 pini, dar exista destul de multe cazuri, cand o rulota este echipata cu stecher cu 13 pini, prin aceastea se asigura mai multe optiuni: iluminatul interior, încarcarea acumulatorului din rulota, sau chiar functionarea frigiderului la 12 volti.

Deplasare cu rulota

Un aspect important ce trebuie luat in seama atunci cand se face o deplasare cu rulota este cel legat de bagajele existente, ce duc la o echilibrarea a rulotei in mers. Am scris despre acesta si este bine de luat in seama.

Depasire cu rulota

Din experienta scriu si din pataniile celor pe care i-am ajutat sa cumpere o rulota din Olanda, ca acest aspect nu este deloc de neglijat. De retinut: in momentul cand se face o depasire cu rulota trasa, trebuie avut in vedere ca lungimea ansamblului este cel care face ca o depasire sa fie facuta in larg, pe o distanta ceva mai lunga, iar revenirea pe banda initiala sa fie intotdeauna  facuta cu ajutorul oglinzilor suplimentare. Nu de putine ori, cei care trag pentru prima data o rulota, au tendinta de a reveni pe banda de mers imediat dupa ce s-au  incadrat si au executat depasirea.

Ghidul rulotistului incepator

Consider ca acestea sunt cateva lucruri esentiale despre ghidul rulotistului incepator ce trebuie luate in seama de catre orice persoana care nu stie prea multe despre o rulota, dar doreste sa detina una. Am fost si sunt deschis intotdeauna catre cei care intreaba si doresc sa afle cat mai multe. Asa ca nu ezita si adauga un comentariu, intreaba si cu siguranta vei primi si un raspuns.

Daca indragesti acest hobby dedicat rulote si doresti sa afli cat mai multe, aboneaza-te la canalul Youtube BlogRulote.
Urmareste videoclipuri cu rulote second hand si rulote noi, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc rulote second hand de vanzare descoperit in Germania.
Ghidul rulotistului incepator

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

8 comentarii la „Ghidul rulotistului incepator”

  1. Buna seara!
    Am cumparat o Rulota din Anglia. Are butelie mare, dar nu am reusit sa o incarc.
    La GPL mi-au zia ca trebuie sa vin cu ceva special facut de un meserias.
    Exista vre-un adaptor?
    Multumesc!

    1. Buna seara!
      Exista adaptoare si de regula au si cei care incarca intr-o statie GPL, doar ca se feresc.
      Este bine sa aveti Dvs. unul facut de un meserias si rezolvati problema.
      Succes!

  2. O singura recomandare pot face si anume, orientati-va catre un model de productie germana, gen Hobby, Knaus, Fendt, Dethleffs, etc.

    Cateva site-uri din Olanda cu anunturi vanzari rulote, in care pot fi gasite astfel de modele rulote, se pot descoperii in comentariile din articolul Aduc rulota la comanda.
    Succes!

  3. Imi puteti recomanda o rulota de 4 persoane (intre 5.000 e – 8.000 e), marca si model.
    Avem sansa sa gasim ceva de calitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact